Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Že jsem nejel na Euro? Zklamání, ale teď to přišlo a jsem strašně rád, líčí Ryneš

Euro mu těsně uteklo a zůstal mezi náhradníky. Matěj Ryneš sice byl trochu zklamaný, že se na šampionát s českou reprezentací nedostal, bral to ale hlavně jako ještě větší motivaci. První pozvánky do áčka se třiadvacetiletý levý bek Sparty dočkal hned při další příležitosti a završil tím snový rok po návratu z hostování v Hradci Králové. Přímé přenosy z Ligy národů odvysílá ČT sport.

Trénink fotbalové reprezentace
zdroj: ČTK

Ryneš byl v létě na hraně nominace a trenér Ivan Hašek při analýze Eura později sám zmínil, že o něm uvažoval.

"Jestli jsem byl zklamaný? Je to samozřejmě velký turnaj a každý hráč se tam chce dostat. Takže zklamání bylo, ale bral jsem to tak, jak to je. Říkal jsem si, že pro to musím ještě něco více udělat, abych byl třeba v další nominaci," uvedl Ryneš.

Povedlo se, se Spartou se probojoval do hlavní fáze Ligy mistrů a Hašek ho poprvé povolal. "Z nominace jsem byl překvapený. Myslím, že k tomu přispěla i nějaká zranění, že jsem teď tady. I těžké zápasy, které jsme odehráli v předkolech Ligy mistrů, to mi také pomohlo. Byl jsem vždy připravený, teď to přišlo a jsem za to strašně rád," řekl Ryneš.

"Je to pro mě velká čest a radost, byl jsem šťastný. Už jako malý kluk se chce každý fotbalista někdy dostat do reprezentačního áčka. Já jsem si to splnil. Teď ještě odehrát nějaké zápasy a bylo by to super," doplnil Ryneš, který už prošel mládežnickými reprezentacemi.

Pozvánka završila jeho skvělý rok poté, co si vybojoval místo ve sparťanském kádru po loňském návratu z hostování v Hradci. "Za poslední rok jsem si splnil takový sen. Vyhráli jsme se Spartou double, dostali jsme se do Ligy mistrů a k tomu ještě přišla pozvánka do áčkové reprezentace. Vše se to sešlo a já si to užívám," uvedl Ryneš.

"Myslím si, že osobně jsem se za tu dobu moc nezměnil. Jsem pořád stejný kluk z vesnice. Fotbalově jsem se zvedl, zlepšil jsem nějaké taktické věci, třeba ohledně bránění nebo jak presovat. Pomohly mi k tomu i těžší zápasy v Lize mistrů," dodal odchovanec Horní Plané.

O tom, že by si zasloužil nominaci do reprezentace, se vedly diskuse už delší dobu. "Dostal jsem hodně gratulací, hodně lidí mi to přálo. Za to jsem byl šťastný. Samozřejmě mi gratuloval i trenér (Sparty – Lars Friis, pozn. red.). Říkal, ať se hlavně nezraním a ať se mi daří," řekl Ryneš, který si v kvalifikaci Ligy mistrů připsal jednu branku v Malmö.

Má velkou šanci se v nadcházejících zápasech nového ročníku Ligy národů dostat na hřiště, vzhledem ke zranění Davida Juráska je jediným klasickým levým halfbekem v nominaci. Na stejném postu může nastoupit i jeho klubový kolega Jaroslav Zelený, kterého ale v poslední době ve Spartě Friis využívá spíše na stoperu.

Jeho tým si bude v sobotním zápase s Gruzií, s níž ve skupině na Euru remizoval 1:1, muset znovu dávat pozor na soupeřovu hlavní hvězdu Chviču Kvaraccheliju z Neapole. "Je to výborný fotbalista. Hraje spíše na druhé straně než já, což je dobře pro mě. Musíme se na něj připravit a udělat maximum pro to, abychom tam vyhráli," dodal Ryneš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články