Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Zbrojovákovi století je sedmdesát. Karel Kroupa by si přál návrat milovaného týmu mezi elitu

Kulaté narozeniny slaví brněnská legenda. Fotbalistovi roku 1977 a členovi klubu ligových kanonýrů Karlu Kroupovi je sedmdesát let.

Karel Kroupa při rozlučce Petra Švancary v roce 2015
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

Legendární brněnský útočník se v letech 1978 a 1979 stal nejlepším střelcem soutěže. Prvoligovou kariéru navíc spojil výhradně s brněnskou Zbrojovkou. I díky tomu byl při oslavách 100 let od založení klubu vyhlášen Zbrojovákem století.

Když vyhrál anketu Fotbalista roku, pořádanou od roku 1965, bylo to tehdy vůbec poprvé, kdy vyhrál útočník, a zároveň poprvé, kdy vyhrál hráč z moravského či slezského klubu.

S fotbalem začínal v rodných Bosonohách a od začátku prokazoval nesmírný talent. Už od žákovských kategorií se objevoval v reprezentačních výběrech Československa. Později přestoupil do TJ Spartaku Královopolská. Když se vrátil z vojny, nastoupil do Zbrojovky, které až na krátkou zlínskou štaci obětoval velkou část své bohaté fotbalové kariéry až do roku 1985.

Je nám líto, video expirovalo.
Kanonýr Kroupa slaví sedmdesátku

"Kádry byly daleko kompaktnější než teď. Navíc přestupní řád to ani neumožňoval," vyjádřil se s pokorou ke své věrnosti k jednomu celku.

Po konci kariéry působil v brněnském klubu také jako úspěšný manažer. Pěkným dárkem k sedmdesátým narozeninám by tak pro ikonu Zbrojovky byl postup Brňanů zpět do nejvyšší soutěže. Momentálně jsou se čtyřbodovým odstupem třetí.

"Je to pro Brno špatná vizitka. Za posledních pět let jsou tři roky ve druhé lize... To si Brno opravdu nezaslouží," řekl s velkou dávkou patriotismu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články