Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Závěr kvalifikace slibuje vrcholná dramata

Praha - Fotbalová kvalifikace mistrovství Evropy 2012 vrcholí. Dnešní závěrečné zápasy musejí určit zbylých pět přímých postupujících a šest týmů, které půjdou do baráže. Rozhodnuty jsou jen skupiny E a G, kde jsou první dvě místa jasná. Naopak ve skupinách D a H dojde na přímé souboje o první místo.

Sport
zdroj: ČT4

Nejzamotanější je situace ve skupině B, kde má nejlepší výchozí pozici Rusko. Tomu stačí v závěrečném utkání uhrát remízu proti outsiderovi z Andorry, aby si pojistilo první místo a přímý postup. Sesadit se ho však bude na dálku snažit Irsko, které ztrácí dva body a změří síly s Arménií. Ta má ale stále naději na druhou příčku, k čemuž potřebuje v Dublinu zvítězit. Irům bude scházet kapitán a nejlepší reprezentační střelec historie Robbie Keane, který má po páteční výhře 2:0 nad Andorrou potíže s přitahovačem. V útoku ho nahradí Simon Cox.

Ještě napjatější zápas se odehraje ve Francii, kde domácí výběr vyzve Bosnu a Hercegovinu k přímému souboji o postupovou příčku ze skupiny D. Francii stačí remíza, ovšem Bosna doufá, že poprvé v historii Francouze porazí. "Jsem realista a vím, že Francie je jasný favorit. Vyhrát nad ní se může zdát jako nemožná mise. My se ale pokusíme změnit ji na možnou," slíbil kouč Bosny Safet Sušič, který už třicet let bydlí ve Francii. "Jsem možná více Francouz než Bosňan, o to zajímavější zápas to pro mě bude," dodal.

Také ve skupině H na sebe narazí dva adepti na první místo. Portugalsko i Dánsko mají shodně 16 bodů, ovšem Portugalsko má lepší skóre a první vzájemný zápas vyhrálo 3:1. K udržení přímého postupu mu tak stačí remíza. I poražený z tohoto duelu však má naději na přímý postup, a to jako nejlepší tým z druhých míst.

"Víme, že nám stačí remíza, ale Portugalsko nikdy nemůže jít do utkání s tím, že jde remizovat. Náš cíl je vždy vyhrávat a s tím jdeme i na Dánsko," prohlásil trenér Portugalců Paulo Bento, který hodlá dovést své svěřence k šesté soutěžní výhře za sebou. Pokud by ale vyhrálo Dánsko, do hry o postup by se vrátilo Norsko, které má s Portugalskem shodnou bilanci. K tomu, aby se před něj dostalo, by však muselo vymazat devítigólovou ztrátu ve skóre.

Skotští fanoušci
zdroj: isifa/VLP autor: Vít Šimánek

V ostatních skupinách se bude bojovat o postup na dálku. A to i ve skupině I, kam patří česká reprezentace. Ta musí bodovat v Litvě a doufat, že Skotsko nezíská stejně bodů v duelu proti mistrům světa Španělům. "Proti Španělům to bude těžké, ale my se jich nebojíme. Pomáhá nám vědomí, že v prvním vzájemném utkání jsme dokázali dohnat dvoubrankové manko. Proč bychom se neměli prosadit i tentokrát," připomněl skotský trenér Craigh Levein loňskou porážku 2:3. "My víme, že je třeba vyhrát, a uděláme pro to maximum," dodal.

Ve skupině A potřebuje Belgie k udržení druhého místa získat v Německu stejně bodů jako Turecko doma proti Ázerbájdžánu. Ve skupině C pak Estonsko bude držet palce Slovinsku, aby obralo o body Srby. Pokud Srbové vyhrají, dostanou se do baráže, každý jiný výsledek bude znamenat senzaci ve prospěch Estonska.

Mistři Evropy z roku 2004 Řekové potřebují k přímému postupu získat alespoň bod v Gruzii. V případě prohry se před ně mohou dostat Chorvati, které čeká Lotyšsko.

Program posledních kvalifikačních zápasů:

Skupina A:

18:00 (Astana) Kazachstán - Rakousko,

19:00 (Düsseldorf) Německo - Belgie,

19:00 (Istanbul) Turecko - Ázerbájdžán.

Skupina B:

19:45 (Moskva) Rusko - Andorra,

19:45 (Dublin) Irsko - Arménie,

19:45 (Skopje) Makedonie - Slovensko.

Skupina C:

20:45 (Pescara) Itálie - Severní Irsko,

20:45 (Maribor) Slovinsko - Srbsko.

Skupina D:

21:00 (Tirana) Albánie - Rumunsko,

21:00 (Paříž) Francie - Bosna a Hercegovina.

Skupina E:

20:00 (Solna) Švédsko - Nizozemsko,

20:00 (Budapešť) Maďarsko - Finsko,

20:00 (Kišiněv) Moldavsko - San Marino.

Skupina F:

19:00 (Rijeka) Chorvatsko - Lotyšsko,

19:00 (Tbilisi) Gruzie - Řecko,

19:00 (Ta'Qali) Malta - Izrael.

Skupina G:

20:05 (Sofie) Bulharsko - Wales,

20:15 (Basilej) Švýcarsko - Černá Hora.

Skupina H:

20:15 (Oslo) Norsko - Kypr,

20:15 (Kodaň) Dánsko - Portugalsko.

Skupina I:

20:45 (Alicante) Španělsko - Skotsko

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články