Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Zástupce českých sudí chce do fotbalu zavést videorozhodčí

Praha - Zástupce českých fotbalových sudí, člen komise fotbalových rozhodčí Robert Henn, chce revolučním způsobem změnit přípravu svých kolegů. Má smělý plán vytvořit moderní mezinárodní školu pro rozhodčí s využitím virtuální reality. Určena by byla pro všechny sudí, nejen pro ty z vyšších soutěží. Jeho záměrem je i zavedení videorozhodčích, asistentů, kteří by byli schopni během několika vteřin posoudit sporné situace. Tyto novinky chce prosadit již na březnovém kongresu UEFA.

Členové komise UEFA však jsou podle Henna zastánci přirozenosti, prosadit změny s použitím moderních technologií nebude tudíž lehké. "Jenomže doba se vyvíjí a je potřeba se zamyslet nad použitím techniky v jednom z nejpopulárnějších sportů, jelikož zde dochází někdy ke sporným situacím, které rozhodčí nemůže ze svého pohledu vidět," uvedl Henn.

Jednou z námitek proti zavedení videorozhodčích ve fotbale je neúměrné prodloužení doby rozhodnutí. Robert Henn se však domnívá, že díky moderní technice, kamerám či komunikátorům by byl zpomalený záběr dané situace k dispozici hlavnímu rozhodčímu během několika vteřin, a nevznikaly by tak velké prodlevy. 

Robert Henn chce vytvořit mezinárodní virtuální školu

Šlo by o program virtuální reality, jehož pomocí by se učily modelové situace. Ve virtuálních brýlích by se rozhodčím pouštěly zápasy a situace, které se mohou běžně stát, ale sudí na ně nemusejí být zvyklí.

Škola by se netýkala jen úzké skupiny, která rozhoduje zápasy nejvyšší úrovně. Určena by byla i pro rozhodčí v nižších soutěžích. Pokud by tento projekt finančně podpořila FIFA či UEFA, mohl by se využít i v méně bohatých státech.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články