Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Zástup Čechů míří do nové indické ligy, zahrají si proti Pirésovi nebo Del Pierovi

Praha - Miroslav Slepička, Marek Čech či Jakub Podaný. To jsou pouze tři ze sedmi jmen českých hráčů, kteří míří do nově se formující indické Super League. Doplnit je měl původně i Milan Baroš, ten však nakonec indické angažmá kvůli zranění musel odmítnout. Vedle toho, že si fotbalisté zahrají proti bývalým hvězdám světového formátu, jako je Robert Pirés či Alessandro del Piero, si také přijdou na slušné platové podmínky.

Miroslav Slepička v roce 2008
zdroj: ČTK autor: Jan Hrouda

David Trézeguet, Robert Pirés, Freddie Ljungberg či Alessandro del Piero. A vedle toho Jan Šeda, Jan Štohanzl či Pavel Eliáš. Čeští hráči - často bez angažmá - vyrážejí do Indie a budou hrát v nově zformované Super League po boku fotbalistů, kteří před zhruba deseti lety patřili k těm nejzářnějším hvězdám světového fotbalu.

Mnozí z nich přitom již svou kariéru ukončili, jako třeba Pirés, jenž naposledy působil před třemi lety v Aston Ville, či Ljungberg, který před dvěma lety odehrál svůj poslední zápas kariéry v japonském Shimizu.

Nyní se však fotbalisté vracejí na scénu, aby svým jménem zaštítili rozvoj fotbalu v Indii. Indický fotbalový národní tým je přitom reprezentantem nejlidnatějšího státu na Zemi, který si nikdy nezahrál na mistrovství světa. Národním sportem v Indii je kriket a místní kriketová liga je nejprestižnější soutěží v daném sportovním odvětví.

Čeští hráči v indické Super League

Marek Čech (bez angažmá, naposledy působil ve Spartě Praha)
Pavel Eliáš (bez angažmá, Jablonec)
Tomáš Josl (bez angažmá, Jihlava)
Jakub Podaný (Sparta, v minulé sezoně na hostování v Kalloni FC)
Miroslav Slepička (Příbram)
Jan Šeda (Mladá Boleslav, v minulé sezoně na hostování ve Waalwijku)
Jan Štohanzl (Mladá Boleslav)

Anglická Premier League si však v Indii našla značný počet fanoušků a se zvedající se ekonomickou úrovní hodlají Indové vytvořit i domácí soutěž, která by byla schopna najít si velkou fanouškovskou základnu. "Mám radost, že se mohu podílet na vzniku nové ligy v momentě, kdy vášeň pro fotbal v Indii je na vzestupu," prohlásil Joan Capdevilla, bývalý hráč Villarrealu.

Uzavřená soutěž osmi týmů bude fungovat pouze od října do prosince, i za tuto dobu si však čeští fotbalisté vydělají to, co v domácí sezoně za celý ligový ročník. "A to se bavíme jen o základních platech," říká pro Aktuálně.cz hráčský agent Pavel Paska. Zahraniční hvězdy by si pak podle internetového deníku měly přijít na měsíční platy srovnatelné s bundesligovými.

Čeští manažeři nejdříve oslovovali i Patrika Bergera či Jana Kollera, kteří své kariéry ukončili před čtyřmi, respektive třemi lety. Ale podle Pasky organizátoři soutěže dali přednost slavným fotbalistům, kteří ještě v poslední době měli určitá působiště.

Zdroj
ČT sport, aktualne.cz, Sky Sports

Hlavní zprávy

Nejčtenější články