Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Zápotočného gól zajistil Besiktasi postup v EL

Praha - Český obránce Tomáš Zápotočný svým premiérovým gólem v sezoně zajistil Besiktasi Istanbul postup do vyřazovací fáze Evropské ligy. Dvakrát se střelecky prosadil reprezentační útočník Tomáš Necid při výhře CSKA Moskva 5:1 nad Lausanne. Postup si vedle Besiktase zajistili i fotbalisté Liverpoolu a Paris St. Germain. Zápotočný se oproti poslednímu ligovému utkání vrátil na hřišti CSKA Sofia do základní sestavy. Po hodině hry si naběhl na přímý kop Gutiho a hlavou otevřel skóre. Krátce nato zvýšil slovenský útočník Hološko a definitivně rozhodl o postupu.

Ten si zajistil i PSG zásluhou výhry 4:2 nad Sevillou. Dvěma góly se na triumfu podílel útočník Hoarau. Seville nepomohly ani dva zásahy Kanoutého a o postup si zahraje v závěrečném utkání s Dortmundem, v němž jí stačí remíza.

Bod na půdě Steauy Bukurešť posunul dál Liverpool, který nastoupil s náhradníky, ale nakonec potřebnou remízu uhrál. A to i přesto, že brankář Reina pustil za svá záda Bonfimovu lehkou hlavičku, která mu propadla mezi nohama.

Postup do jarní části EL si zajistil i španělský Villarreal, který dnes porazil 3:0 Dinamo Záhřeb. K postupu mu pomohl fakt, že v poslední kole hrají jeho pronásledovatelé spolu, a tak se před něj může dostat jen jeden z nich. Chorvatský klub tentokrát nastoupil bez bývalého sparťana Miroslava Slepičky v sestavě.

Necid opět skóroval a dotáhl se na Wilfrieda

Fotbalisté CSKA Moskva měli postup jistý již v minulém kole, přesto v souboji s Lausanne znovu předvedli ofenzivní představení. Také v pátém utkání skupiny nastříleli minimálně tři góly, dnes dokonce pět. A to i zásluhou Necida, který nejprve přesnou hlavičkou skóre otevřel a v závěru dorážkou z malého vápna i uzavřel.



Svou bilanci v letošní Evropské lize tak vylepšil již na pět gólů a v tabulce střelců se dotáhl na Bonyho Wilfrieda ze Sparty. Do čela pořadí kanonýrů se probojoval Falcao, který zařídil Portu vítězství nad Rapidem Vídeň hattrickem a svůj součet posunul na sedm branek. Třikrát se trefil i Cavani z Neapole. Udržel tak italskému celku naději na postup, když zařídil remízu 3:3 s Utrechtem.

Po dnešním hracím dni jistotu postupu mají: Manchester City, Lech Poznaň, Leverkusen, Sporting Lisabon, BATE Borisov, Dynamo Kyjev, Villarreal, CSKA Moskva, Sparta Praha, Zenit Petrohrad, Stuttgart, Young Boys Bern, PSV Eindhoven, Metalist Charkov, Paris St. Germain, Liverpool, Porto a Besiktas. Volných zůstává šest postupových míst.

Výsledky zápasů základních skupin EL

Skupina F:
CSKA Moskva - Lausanne 5:1 (3:0) Branky: 18. a 82. Necid, 22. Oliseh, 40. Tošič, 71. Dzagojev - 90.+2 Carrupt. Rozhodčí: Weiner (Něm.).

Skupina J:
Dortmund - Karpaty Lvov 3:0 (1:0)
Branky: 5. Kagawa, 49. Hummels, 89. Lewandowski. Rozhodčí: Braamhaar (Niz.). 

Paris St. Germain - Sevilla 4:2 (3:2)
Branky: 20. a 47. Hoarau, 17. Bodmer, 45. Nené - 32. a 36. Kanouté. Rozhodčí: Banti (It.).

Skupina K:
Steaua Bukurešť - Liverpool 1:1 (0:1) Branky: 61. Bonfim - 19. Jovanovič. Rozhodčí: Yildirim (Tur.). 

Utrecht - Neapol 3:3 (3:2)
Branky: 6. a 28. z pen. Van Wolfswinkel, 35. Demouge - 5., 42. a 70. z pen. Cavani. Rozhodčí: Iturralde González (Šp.).

Skupina L:
CSKA Sofia - Besiktas Istanbul 1:2 (0:0) Branky: 79. Sheridan - 59. Zápotočný, 64. Hološko. Rozhodčí: Hagen (Nor.). 

Rapid Vídeň - FC Porto 1:3 (1:1)
Branky: 39. Trimmel - 42., 86. a 88. Falcao. Rozhodčí: Stavrev (Mak.).

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články