Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Zaplatí FC Brno za policejní zásah? Rozhodne se za dva týdny

Brno – Během příštích dvou týdnů se policie rozhodne, zda naúčtuje fotbalovému týmu 1. FC Brno zásah proti fanouškům ostravského Baníku. Policii prý stála akce 80 tisíc korun. Novinářům to dnes řekl náměstek jihomoravského policejního ředitele Jaroslav Vaněk. Policie nyní posoudí, zda pořadatelé mohli incidentům zabránit sami. Potom sdělí, zda bude od organizátorů chtít peníze. Náměstek ředitele zároveň uvedl, že nepředpokládá, že by policie uložila pořadatelům navíc ještě pokutu.

Podle smlouvy uzavřené před týdnem mezi policií a Českomoravským fotbalovým svazem je za bezpečnost na stadionech zodpovědná ochranka. Policie v době utkání dohlíží na pořádek v prostorách mimo sportovní areály. Na stadiony vstupuje na žádost pořadatelů, a to v případě, že se situace vymkne kontrole a ochranka není schopna čelit výtržnostem fanoušků.

Utkání mezi 1. FC Brno a Baníkem Ostrava bylo prvním rizikovým zápasem, který se odehrál podle nových pravidel. Policie musela zakročit ještě před zahajovacím výkopem, když dav fanoušků Baníku napadl ochranku.

Do akce bylo podle Vaňka zapojeno na 400 policistů. Ti, kteří zasahovali na stadionu, po 20 minutách rozvášněné příznivce Ostravy zatlačili do jejich diváckého sektoru. Při incidentu bylo zraněno deset pořadatelů a čtyři policisté.

Na místě zadržela policie pět nejagresivnějších fanoušků. Tři z nich dostali ve středu veřejně prospěšné práce, další fanoušek z Polska byl vyhoštěn. V pátek bude chování pátého z nich projednáno v přestupkovém řízení. Celkem policie v souvislosti s utkáním eviduje 12 podezřelých z výtržnictví, vesměs z řad fanoušků Baníku.

Českomoravský fotbalový svaz má připravený projekt technických řešení, který by měl potíže s fanoušky minimalizovat. Do letošního léta by měl být podle bezpečnostního manažera ČMFS Miloslava Platila na všech stadionech funkční kamerový systém. Ten by měl také napomoci identifikovat návštěvníky.

"Měli bychom vědět, kdo sedí v jednotlivých částech hlediště. Systém by měl obsahovat i čtečky občanských průkazů, což by sloužilo k porovnání s vyčleněním osob, které mají zákaz vstupu na stadion," uvedl Platil. Podle něj ale jakýkoli trest, který není vynutitelný, je diskutabilní.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články