Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zápasy se už kvůli vulgaritám nebudou přerušovat

Praha - Fotbalová asociace přehodnotila své stanovisko z jarní části a napříště již nebude chtít po rozhodčích, aby kvůli vulgaritám na stadionech přerušovali prvoligové zápasy. O nepřístojnostech budou delegáti informovat v zápisech a následně se jimi bude zabývat disciplinární komise. Policie dnes také předala klubům dokument s nedostatky na prvoligových stadionech. Ty musejí být během dvanácti měsíců odstraněny, aby kluby získaly licenci pro ročník 2015/16.

Fanoušci Slavie s provokativním transparentem
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Vyhodnotili jsme to tak, že vulgarity nebudeme řešit formou přerušování zápasů," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta po schůzce s kluby, policií a ministrem vnitra Milanem Chovancem. "Pokud se budou vulgarity na stadionech opakovat, delegát bude mít povinnost to dát do zápisu o utkání a řešit to bude disciplinární komise. Je to signál pro zklidnění situace na stadionech," dodal.

Právě Pelta se na jaře stal mimo jiné kvůli bezpečnostním opatřením terčem radikálních fanoušků, kteří ho vulgárním skandováním na stadionech uráželi. Rozhodčí na pokyn FAČR reagovali přerušováním zápasů, často i na několik minut, což fanoušci záměrně zneužívali.

Kluby musejí do roka vyřešit problémy na stadionech

"Zástupcům klubů jsme předali materiál s nedostatky na stadionech, s klady a zápory a doporučeními, kterými by se Fotbalová asociace ČR měla řídit," řekl ministr vnitra Milan Chovanec. "Materiál je zatím neveřejný. FAČR na základě něj připraví podmínky, za jakých budou moci kluby hrát ligu. Když je kluby do roka nesplní, nebudou moci první ligu hrát," dodal.

Prvotní odhady na celkové investice do 16 stadionů jsou 150 milionů korun. "Fotbalová asociace se zavázala, že klubům, které na to nebudou mít, finančně pomůže," řekl Chovanec. Podle předsedy FAČR Miroslava Pelty by se na to měly použít navýšené příjmy z televizních práv.

"Děkuji policii za důslednou analýzu stadionů. Dosud se o nedostatcích spíše jen mluvilo, ale když teď máme materiál s konkrétními problémy, vlastníci vědí, co musí řešit. Teď bude nultý ročník a za rok už to bude závazný materiál, který bude zapracován do licenčního manuálu," řekl Pelta.

O problémech na stadionech chce ještě do startu nadcházející sezony debatovat i s fanoušky. "Chceme udělat setkání s kluby a jejich fankluby, abychom je vtáhli do komunikace o těchto problémech, aby se liga obešla bez těch excesů, které byly na jaře. Abychom si vyjasnili, co lze a co ne," dodal Pelta.

Databázi potížistů má na starosti Platil

Spolu s Chovancem rovněž ujistili, že chystaná přísnější opatření na stadionech se budou týkat jen problémových fanoušků. "Nechceme otravovat slušné fanoušky. Zásadní je nyní vytvořit databázi problémových fanoušků a potížistů," řekl Pelta, který s výkonným výborem FAČR pověřil vytvořením databáze bývalého ředitele Slavie, policistu a finančního kontrolora FAČR Miroslava Platila. "Je to člověk, který má zkušenosti ze všech stran. Byl na straně policie, byl na straně klubu a nyní je i na FAČR. Je to profesionál a člověk na svém místě, takže panovala jednoznačná shoda na jeho jmenování," prohlásil Pelta.

Platil má do září čas na to, aby přišel s konkrétními návrhy na vytvoření databáze problémových fanoušků či s nedostatky v legislativě, které bude třeba vyřešit. "Při tvorbě registru fanoušků se zaspalo. Dnes jsme o tom diskutovali a v září uvidíme, zda k tomu bude potřeba legislativních změn. My si myslíme, že nebude," řekl Chovanec.

Technologie pro rozpoznání fanoušků by měla fungovat od sezony 2015/16

Kromě legislativy se řeší i financování technologie, která bude využita pro práci s registrem a pro rozpoznávání obličejů fanoušků při vstupu na stadiony. "Chtěli bychom, aby se na tom kromě FAČR podílelo i ministerstvo školství a část přeneseme na vlastníky stadionů. Teď jde o to, jakým způsobem to budeme řešit a kolik by to stálo. Následně vypíšeme výběrové řízení na dodavatele technologie," uvedl Pelta. Systém by měl fungovat od sezony 2015/16. "Pilotní projekt by třeba mohl být na nějakém stadionu už na jaře, ale je to spíše otázka té další sezony," dodal šéf FAČR.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články