Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zápas Anglie s Belgií prověří jestřábí oko

Budapešť – Fotbalovým rozhodčím by - zdá se - již brzy mohla při sporných brankových situacích pomáhat technika. První velký oficiální test by měl proběhnout během červnového přípravného utkání mezi Anglií a Belgií, v němž bude použito takzvané "jestřábí oko". Oznámil to na dnešním shromáždění výkonný výbor Mezinárodní fotbalové federace FIFA.

Fotbal
zdroj: Isifa

V posledním přípravném zápase Anglie před mistrovstvím Evropy, které se odehraje 2. června na londýnském stadionu Wembley, bude do obou branek nainstalován kamerový systém. Zatím k němu nebudou mít přístup rozhodčí, ale pouze nezávislí experti ze švýcarských laboratoří EMPA, kteří následně vyhodnotí získané výsledky.

"Jestřábí oko", známé především z tenisu, bylo při fotbale poprvé testováno 16. května v zápase týmů z nižší anglické soutěže. Alternativní brankový systém GoalRef byl zase v tomto měsíci použit při utkáních dánské ligy. FIFA by měla jednu z technologií vybrat na speciálním setkání v červenci.

O možném zavedení systému na hlídání brankové čáry se hovořilo už řadu let, předseda FIFA Sepp Blatter se ale novince dlouho bránil s vysvětlením, že lidský faktor je nedílnou součástí fotbalu. Argumentoval i tím, že se všude musí hrát podle stejných pravidel, což by při finanční náročnosti nové techniky nešlo.

Jestřábí oko
zdroj: ČT24

Po předloňském mistrovství světa ale Blatter změnil názor. Donutila ho k tomu především fatální chyba rozhodčích, kteří v utkání Anglie s Německem neuznali Franku Lampardovi regulérní gól, při němž se míč zpoza brankové čáry odrazil zpět do hřiště. Angličané následně z turnaje vypadli. Ve finále letošního Anglického poháru mezi Chelsea a Tottenhamem zase sudí uznali branku hráči "Blues" Juanu Matovi, přestože míč celým objemem nepřešel brankovou čáru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články