Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Zapalač prý dopovat nechtěl, vzal si jen prášek na alergii

Praha – Česká liga mnoho dopingových případů nepamatuje. Naposledy to byl před téměř 15 lety Karel Havlíček, hráč Hradce Králové měl v moči zakázaný salbutamol. Potrestán byl tehdy lékař ročním zákazem činnosti a klub stotisícovou pokutou, samotný fotbalista byl osvobozen. Nyní musí český fotbal řešit další nález, tentokrát je hříšníkem Petr Zapalač. Záložník Viktorie Žižkov prohlašuje, že je nevinný a vědomé požití zakázaného clenbuterolu popírá.

Případy Karla Havlíčka i Petra Zapalače nejsou zcela odlišné. Havlíček tvrdil, že prostředek používal na vrozené astma, Zapalač přiznává, že se mu látka dostala do těla prostřednictvím léku na alergii. "V rodině mají astma moje matka i sestra, já mám alergii. Před zápasem s Teplicemi jsem dostal rýmu a měl jsem problémy s dýcháním, tak jsem si vzal prášek. Moje chyba byla, že jsem nevěděl, že je v něm zakázaná látka," řekl Zapalač v rozhovoru pro deník Sport.

Čtyřiadvacetiletý fotbalista sice nebere léky na alergii pravidelně, ale je na ně zvyklý a má je podle svých slov odzkoušené. "Už mi je ani nepředepisuje doktor," přiznal Zapalač. Vůbec ho nenapadlo, že tentokrát může vzniknout problém. "Prášek jsem si vzal den před zápasem. Přece bych to nedělal, kdybych věděl, že je v něm zakázaná látka," uvedl.

Zapalač nyní shromažďuje co nejvíce podkladů pro svou obhajobu. "Chci se před disciplinární komisí bránit, a tak se snažím mít co nejvíce důkazů, abych byl očištěn nebo aspoň dostal co nejmenší trest," řekl.

V současnosti s nikým netrénuje, reakce vedení klubu Zapalače mrzí. "Trenér se mnou vůbec nemluvil, úplně se ke mně otočil zády. Vůbec nikdo si nevyslechl moji verzi," podotkl záložník Viktorie Žižkov.

Postih v tomto případě nehrozí klubu, ale jen hráči, který ještě může požádat o odebrání kontrolního B-vzorku. Zapalač může dostat až dvouletý distanc.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články