Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Žádná přehnaná euforie. Vrba ví, že tým před ME čeká hodně práce

Praha – Mohl by být uspokojen tím, že s českým týmem, od něhož se čekal v těžké skupině především boj o baráž, má s předstihem jistotu postupu na mistrovství Evropy. Pavel Vrba však ví, že ho před červnovým šampionátem čeká ještě spousta práce. "Všichni víme, že jsme kvalifikací neprojeli suverénně, takže teď nemůžeme jen udržovat mužstvo a trénovat," řekl Vrba s tím, že chce zapracovat především na obraně.

Kromě obrany bude dalším cílem dosáhnout toho, aby se hráči vyvarovali podobných poločasových výpadků, jaké podle něj předvedli ve skoro každém z dosavadních osmi odehraných kvalifikačních zápasů.

"Vždycky to bylo o poločase. Třeba na Islandu jsme soupeře 60 minut nepustili do hry, ale pak jsme vypnuli a prohráli 1:2. V Lotyšsku to bylo podobné a je vidět, že nás čeká ještě dlouhá cesta, než odehrajeme celý zápas tak, jak bychom si představovali," řekl kouč českého týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Fitzel: Všechny termíny na přípravu chceme využít

Na poctivou přípravu a řešení nedostatků má český tým díky předčasnému postupu spoustu času a ve zbývajících dvou zápasech kvalifikace, proti Nizozemsku a Turecku, v nichž už Čechům o nic nejde, může Vrba vyzkoušet různé taktické varianty a také hráče, kteří doposud tolik nehráli.

"Nikdo nečekal, že budeme mít v kvalifikaci poslední dva zápasy k dobru na zkoušení hráčů," řekl Vrba. "Víte, že mám rád vždycky určitý okruh hráčů, se kterými hraji, ale teď dostanou víc prostoru i ti ostatní. Ale určitě to nebude tak, že nastoupí v každém utkání rozdílná jedenáctka," dodal k duelům s Tureckem a v Nizozemsku.

Právě tyto dva papírové favority nechali čeští fotbalisté za sebou, když si v předstihu spolu s Islandem zajistili místo na Euru. "Je mi mnohem příjemněji než trenérům v Turecku a Nizozemsku," uvedl Vrba. "Spíš se čekalo, že my a Island budeme hrát o třetí místo, ale nakonec všechny skupiny dokazují, že v Evropě už není slabých týmů. Fotbal se vyrovnává, a to nejen na klubové, ale i mezinárodní úrovni," uvedl.

Přesto Vrba po losu v přímý postup zcela nevěřil. "Když jsem tam viděl Turecko s Holandskem, tak jsem moc lehké spaní neměl. Nakonec se to vyvinulo tak, že oni hrají o baráž, což by nikdo před kvalifikací neřekl. Celá skupina je úplně naruby a potvrdilo se, že jsme měli jednu z nejtěžších skupin," dodal.

Český tým v dosavadním průběhu kvalifikace prohrál jediný zápas, ve všech utkáních však ukázal dvě tváře. "Všichni víme, že jsme kvalifikací neprojeli suverénně, takže teď nemůžeme jen udržovat mužstvo a trénovat," řekl Vrba.

Podle českého trenéra je to především nedostatkem zkušeností. "Dřív byli v reprezentaci hráči, kteří nastupovali v Liverpoolu, Juventusu a byli neustále pod tlakem. Hráči z české ligy tohle zažijí maximálně v šesti sedmi zápasech. V reprezentaci si pak najednou musí zvykat na něco jiného," prohlásil.

Vrba proto ví, že před šampionátem ho čeká s realizačním týmem těžká práce. "Hodně nás teď uvidíte na stadionech, budeme jezdit za hráči, najezdíme spoustu kilometrů, abychom byli v kontaktu s trenéry hráčů, kteří budou v nominaci," řekl s tím, že chce také zapracovat na obraně.

Reprezentace dostala v osmi zápasech deset gólů a Vrba je přesvědčený, že zbytečných. "Devadesát procent padlo po hrubých chybách, ke kterým nemuselo dojít. Kdyby soupeř poslal míč do šibenice, tak s tím nic neuděláte. My ale dostáváme zbytečné góly, pak jsou výsledky těsné a hráči se dostávají pod tlak," uvedl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články