Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Začínal jsem hrát na písku a hlíně, říká gabonský reprezentant Kanga ze Sparty

Patří k největším zimním posilám fotbalové Sparty. Záložník Guléor Kanga začínal s fotbalem doma v Gabonu ve své čtvrti s kamarády. "Nebyla tam tráva jako v Evropě, hráli jsme na písku a hlíně," popisoval své začátky. "Měli jsme tam fotbalový klub a dostali jsme se až do druhé divize," vysvětluje, kde o sobě dal vědět a odkud se dostal do lepších klubů a pak i do gabonské reprezentace. "To mě přivedlo do Evropy," řekl.

Kanga v derby se Slavií se Součkem
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Vůbec jsem to nečekal. Hráli jsme s reprezentací s Portugalskem a zápas sledoval trenér Rostova. Po utkání jsme se setkali, zůstali v kontaktu a za nějaký čas jsem se stěhoval," vzpomínal Kanga, jak se před pěti lety dostal na starý kontinent. "Rostov je dobrý klub, bylo to jako sen," řekl o klubu, v němž prožil lepší i horší časy, ale byl v něm spokojený.

Potom ale jeho fotbalová cesta vedla do Bělehradu, kde hrál za Crvenou Zvezdu. V jejím dresu se loni v létě v kvalifikaci Evropské ligy také trefil do sítě Sparty, jejíž dres nyní obléká. "Ve fotbale jde všechno hodně rychle. Nikdy nevíte, kde budete zítra," dodal ke stěhování do Prahy. "Dal jsem tehdy gól, ale nikdy by mě nenapadlo, že tady budu hrát," řekl s tím, že teď je ale tady, a je rád. "Praha je krásná, líbí se mi tady. Je tu klid. Snažím se přátelit se všemi spoluhráči, ale Biabiani a Mavuba mluví francouzsky, takže s nimi mluvím nejvíc," uznal.

Je nám líto, video expirovalo.
Kanga: Nikdy nevíte, kde budete zítra

Přesto, že se mu v Evropě líbí, na svou vlast nedá dopustit. "Je to krásná země, máme tam moře, lesy, různá zvířata. Jezdí tam hodně turistů. Gabon je rozvinutá země, v níž se žije dobře," tvrdí technický záložník, který miluje míč.

Za reprezentaci své země hraje i s Pierrem-Emerickem Aubameyangem, který z Dortmundu přestoupil do Arsenalu. "Není to můj největší kamarád, ale vždycky se rádi vidíme. Je to otevřený, hodný hráč," říká o svém slavnějším spoluhráči fotbalista Sparty. "Občas spolu někam zajdeme, ale mám k němu respekt," dodal Kanga, který na sobě stále pracuje. "Snažím se pořád zlepšovat," tvrdí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články