Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Začíná rekordně krátké fotbalové jaro

Praha - Během pouhých jedenácti týdnů dospěje k závěru jarní část fotbalové Gambrinus ligy. Rekordně krátká odvetná část ročníku 2009/10 slibuje strhující drama především v boji o titul, do kterého se chce zapojit hned několik klubů. Experti jednoznačně favorizují Spartu, ale v nejlepší výchozí pozici jsou vedoucí Teplice, které budou muset sehrát v rychlém sledu ještě o jeden odložený zápas navíc. Sobotní derby mezi Bohemians Praha a Slavií vysílá ČT4 od 18:00 a pondělní duel Plzně s Baníkem Ostrava ČT2 od 17:00. Oba zápasy můžete sledovat také na zpravodajském webu ČT24. Všechna utkání každého kola nabízí server fotbalživě.cz.

Hlavním znakem právě končící zimní přípravy je šetření - minimum halasných přestupů, stále častější zapracování mladíků do užšího kádru a tím pádem konsolidace. "Především se nám podařilo udržet stávající kádr, na tom chceme stavět." Podobná věta se ozývá z většiny klubů, které budou bojovat o titul, počínaje Teplicemi a konče Mladou Boleslaví. Výjimkou je Slavia, jež pokračovala v letních rošádách - ztráta Suchého, Čelůstky, Skácela nebo Pekharta může červenobílé z boje o elitu vyřadit.

Tepličtí vstupují do jara z čela tabulky, přesto byli trochu v ústraní. Trenér Jiří Plíšek se snažil za každou cenu držet hráče stranou mediálního tlaku a ze severu Čech tak během zimy nepřicházely žádné podrobnosti, v jaké formě se tým nachází. "Byl bych blázen, kdybych si nepřál poprvé sáhnout na mistrovský pohár, ale musíme jít do jara s respektem. Na titul si může brousit zuby řada dalších klubů a nakonec se může stát, že budeme spokojeni i se čtvrtým místem," prohlásil šéf klubu František Hrdlička.

Je nám líto, video expirovalo.
Startuje jarní část Gambrinus ligy

Sparta bude dál stavět na výtečné defenzivě. Příchod Brabce by měl nahradit ztrátu Hubníka, ofenzivě podle všeho výrazně pomůže příchod Sionka a Lačný může obohatit výběr mezi útočníky, kde snad s výjimkou Wilfrieda nemá nikdo jistotu pravidelného nasazování. "Vysoké cíle zůstávají, ale máme respekt ze všech soupeřů," uvedl trenér Jozef Chovanec.

Na nejvyšší příčky mohou útočit také Jablonec nebo Baník

Jablonec žije skromně, přesto dokáže přitahovat nadějné hráče jako naposledy Pekharta, který se nepohodl ve Slavii. Tým kolem zkušeného kouče Františka Komňackého nikdo nepasuje na nejvyšší posty; mluví se opatrně o třetím místě, jenže skutečné ambice jsou určitě vyšší. Bez ohledu na odchod Čížka do Ruska. Hodně se dá očekávat i od Ostravy - stabilizovaný kádr, zkušený kouč a podpora diváků budou hrát velkou roli, záporem je jarní start na vypůjčeném vítkovickém stadionu.

Mladé Boleslavi sice nechybějí ambice, ale příliš mnoho chyb v minulosti vyvrcholilo nečekaným odchodem trenéra Dušana Uhrina mladšího a dosazení Karla Stannera dělá spíše dojem, že Středočeši chtějí především důstojně dohrát sezonu, o čemž svědčí i odchody Rajnocha a Kysely. Mezi smetánku neobvykle zamířila na podzim také Plzeň, která prožila výbornou zimu, v níž se podle všeho podařilo tým ještě více sehrát.

Střed tabulky není klidný

Ve středu tabulky jsou i kluby, jejichž největším zájmem je především rychlá záchrana. To platí zjevně nejvíce o Příbrami, ale po klopýtání z úvodu soutěže také Liberci, jehož majitel očividně ztratil dřívější ambice na pohárové příčky. Cesta vzhůru se očekává od Brna, které znovu proselo kádr, potíže se záchranou by nemělo mít díky silnému kádru ani dosud čtrnácté Slovácko.

Nejvíce třináct kol před cílem teče do bot střížkovským Bohemians a ani další změny podle všeho nezastaví pád Popelky pražské klubové scény do nižší soutěže, své kariéry zde budou chtít restartovat exsparťané Pospíšil a Flachbart. Vyhnout se podobnému osudu touží znovu také v Kladně, které sice přivedlo zkušenost v podobě Zoubka s Marcelem Ličkou, ale ani to stačit nemusí. Posilovali totiž také konkurenti a především v Českých Budějovicích se sešla po příchodu Otepky a Volešáka zkušenost, pro Klokany z Ďolíčku budou znovu mluvit skvělí diváci.

Znalci klubového zákulisí navíc tvrdí, že klíčovou roli bude hrát ekonomika. Pokud některý z klubů nezvládne současnou finanční krizi, přenese se to i na hráče, byť si možnost krachu raději nikdo nepřipouští. Na vyskakování však nemá nikdo včetně týmů z horních pater tabulky.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články