Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Začíná africký šampionát - bez obhájce a s třemi nováčky

Libreville (Gabon) – V sobotu startuje osmadvacáté fotbalové mistrovství Afriky Pohár národů. Mezi účastníky tentokrát chybí vítěz posledních tří ročníků Egypt, a tak mezi hlavní favority patří Pobřeží slonoviny, Senegal, Ghana či Maroko. Turnaj poprvé pořádají Gabon a Rovníková Guinea, která zároveň prožije premiéru na turnaji, stejně jako Botswana a Niger. Šestnáct účastníků je rozděleno do čtyř skupin po čtyřech, z nichž dva nejlepší celky vždy postoupí do čtvrtfinále. Finále je na programu 12. února v gabonském Libreville.

Fotbal
zdroj: AP autor: Shizuo Kambayashi

Právě Niger se v kvalifikaci zasloužil o to, že nejúspěšnější účastník historie Poháru afrických národů Egypt letos na turnaji chybí. Tým složený z hráčů převážně působících na africkém kontinentu a doplněný legionáři z Evropy, jako je Mousa Maazou hostující z CSKA Moskva ve Waregemu, hned na úvod kvalifikace zdolal Egypťany 1:0 a ti se z toho už nevzpamatovali.

Niger si pak postup pojistil výhrou nad posledním pořadatelem mistrovství světa Jihoafrickou republikou a na turnaji zastoupí svého skorojmenovce Nigérii. Tradičně silný celek po krachu na MS řešil vnitřní spory a následně neprošel kvalifikací podobně jako Kamerun s nejlepším střelcem historie afrického šampionátu Samuelem Eto'em.

Největším adeptem na titul tak bude Pobřeží slonoviny, pro jehož hvězdy Didiera Drogbu, Koló Tourého či Didiera Zokoru půjde zřejmě o poslední šanci uspět. "Myslím, že pro řadu z nás je to poslední Pohár národů. Pak uvolníme prostor mladším," řekl Zokora. Tým trenéra Francoise Zahouie se opírá především o hvězdnou ofenzivu, kde vedle Drogby jsou Gervinho z Arsenalu, Salomon Kalou z Chelsea, Seydou Doumbia z CSKA Moskva či bývalý hráč pražské Sparty Bony Wilfried.

V záloze je nejlepší africký fotbalista roku Yaya Touré z Manchesteru City. "Jsme opět za favority, ale musíme se s tím psychicky srovnat lépe než v minulosti. Favority jsme pokaždé, ale nedařilo se nám to potvrdit. Teď to chceme změnit," přiznal trenér Zahoui. Útočnou smršť ale slibují i jména na soupisce Senegalu, který se chce pokusit o historicky první triumf na turnaji. Postarat se o to mají zejména noví spoluhráči z Newcastlu Pape Demba Cissé a Demba Ba či úřadující nejlepší střelec francouzské ligy Moussa Sow z Lille.

Tradičně k favoritům patří Ghana, která turnaj vyhrála už čtyřikrát, ovšem naposledy v roce 1982. Před dvěma lety už byla blízko, když došla až do finále, kde však podlehla Egyptu 0:1. O dva roky dříve byla třetí. Nyní však není v nejsilnějším složení, když nemůže využít služeb dvou klíčových opor v záloze Michaela Essiena a Kevina Prince Boatenga. "Stále ale máme našeho týmového ducha, který je pro takový turnaj tím nejdůležitějším," prohlásil kapitán čtvrtfinalistů posledního mistrovství světa John Mensah.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články