Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Začíná 18. ročník české první fotbalové ligy

Praha - Devět týdnů poté, co sparťané po třech letech opět zvedli nad hlavy pohár pro mistra české ligy, a jen pět dní po skončení světového šampionátu se znovu rozjíždí domácí první fotbalová liga. Začíná ligový ročník, ve kterém bude odvysíláno nejvíce televizních přenosů a v němž si mistr přijde na nejvíce peněz v historii. Do ligy se vracejí dva kluby se slavnou minulostí. Osmnáctý ligový ročník začíná nezvykle brzy už dnes předehrávkou mezi Bohemians 1905 a Slavií. Přímý přenos sobotního duelu mezi nováčkem z Hradce Králové a pražskou Spartou vysílá ČT4 od 18:15. Pondělní dohrávku Jablonce s Brnem pak nabídne ČT2 od 18:00. Oba přenosy budou i na portále ČT24 jako součást sportovní přílohy.

Liga nabídne atraktivní a kontroverzní témata

Kontroverzní situace se týká hned úvodního souboje sezony. Páteční pražské derby mezi Bohemians 1905 a Slavií podle všeho poznamenají protesty obou fanouškovských táborů. Příznivci "klokanů" se těžko smiřují s tím, že klub musel opustit legendární Ďolíček, kde Bohemians hráli od roku 1932. Vršovický stánek však už nesplňuje prvoligová kritéria, a tým tak ke svým domácím zápasům bude nastupovat právě v Edenu, kde je doma Slavia. Část fanoušků Bohemians i Slavie proto chystá bojkot páteční premiéry a místo toho plánují protestní pochod od Edenu k Ďolíčku.

Je nám líto, video expirovalo.
Pozvánka na utkání Hradec Králové - Sparta

"Mnohem raději bychom byli, kdyby nám fanoušci pomohli přímo na stadionu, kde by jejich protesty také mohly být účinnější. Takový zápas by si zasloužil vyprodaný stadion, litoval trenér Bohemians Pavel Hoftych. "Nemyslím si, že je to šťastné rozhodnutí. Toto určitě není správné vyjádření podpory svému klubu," souhlasil jeho protějšek ze slávistické lavičky Karel Jarolím, který touží tým vytáhnout z nelichotivého loňského sedmého místa.

Sparta bude odolávat tlaku řady rivalů

Sparta, která v létě po pěti letech zkusí proklouznout do milionářské Ligy mistrů, bude hájit svoji pozici na trůnu před zástupem pronásledovatelů. A svoje ambice naznačila už v minulém týdnu, když vyhrála historicky první souboj o český Superpohár nad pohárovým vítězem z Plzně. "Pro nás je vždy nejdůležitější ten nejbližší úkol, teď je to tedy kvalifikace Ligy mistrů," naznačil sparťanský trenér a generální sportovní manažer Jozef Chovanec, že letenští fotbalisté si před sebe kladou postupné cíle.

Slavia chce zapomenout, Jablonec navázat

Na bídnou loňskou sezonu touží zapomenout hlavně Slavia. Sešívaní po dvou titulech za sebou zažili bídný rok a i s pomocí staronového kouče Jarolíma si chtějí fanoušky udobřit poté, co se propadli až na sedmé místo. A po 19 letech navíc letos budou chybět v evropských pohárech. Právě Jarolímův comeback je před ligou jedním z jejích hlavních taháků.

Minulý povedený ročník naopak touží napodobit úřadující vicemistři z Jablonce, kteří za Spartou zaostali o jediný bod, a také třetí Ostrava. Fanoušci i letos touží po opakování dramatu z uplynulé sezony, kdy se ještě v posledním kole právě trojlístek Sparta, Jablonec a Ostrava pral o první místo a Teplice nakonec ze souboje vypadly jen o jedno kolo dřív. Čelní pozice chce okupovat i ambiciózní Plzeň.

Tým, který příští rok ligu ovládne, může motivovat i finanční injekce od svazu. Vítěz ligy si na konto připíše 15 milionů korun, nejvíc v historii. Naposledy si Sparta přišla na přesně poloviční sumu.

Svaz chce první ligu co nejvíce zpopularizovat

Poprvé se z každého kola objeví čtyři přímé televizní přenosy, vysílat je budou vedle České televize také Nova, Nova sport a Sport 2, sobotní a pondělní zápasy by měla přenášet veřejnoprávní ČT. Všech 240 utkání bude vysílat také internetová televize na portálu www.tipovani.cz. Právě díky většímu prodeji televizních práv svaz může mezi kluby rozpustit víc peněz.

Letošní liga zažije dva velké návraty

Ústí nad Labem se v nejvyšší soutěži objeví po 51 letech, a protože stejně jako Bohemians 1905 nemá vyhovující stadion, bude hrát v teplickém exilu. V Hradci Králové, někdejší tradiční baště, se na prvoligový fotbal o víkendu půjde po sedmi druholigových sezonách. A Východočeši se hned můžou těšit na šlágr s mistrovskou Spartou, čeká se více než desetitisícová návštěva. "Jestli byl postup historická věc, tak ještě větší paráda by bylo udržení," naznačil ústecký trenér Svatopluk Habanec, co by pro Ústí záchrana mezi elitou znamenala.

Ligu opepří navrátilci

Sparťané si hodně slibují od záložníka Marka Matějovského, který se na Letné touží zviditelnit poté, co se za dva a půl roku málo prosazoval v anglickém Readingu. Dokonce po 13 letech v belgických klubech Lokerenu a Anderlechtu Brusel se v české lize objeví brankář Daniel Zítka, další sparťanská akvizice, kterého čeká boj o místo jedničky s dalším veteránem Jaromírem Blažkem. Po osmi letech oblékne liberecký dres Jiří Štajner a k renesanci Slavie má pomoci záložník Lukáš Jarolím, syn trenéra Karla Jarolíma, který poslední tři roky strávil v italské Sieně. Jablonec zase ze Salcburku zlákal středopolaře Karla Pitáka.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články