Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Za napadení skotských fanoušků půjdou 4 mladíci do vězení

Olomouc - Olomoucký okresní soud dnes potrestal čtveřici mladíků, kteří letos v srpnu před zápasem 3. předkola Evropské ligy v Olomouci napadli fanoušky skotského týmu. Dva z útočníků poslal za výtržnictví na šest měsíců do věznice s dozorem, dalším dvěma vyměřil podmíněné tresty na pět a šest měsíců. Rozsudek pravomocný není - dva ze čtyř obviněných se na místě odvolali a lhůtu si ponechala i státní zástupkyně.

Incident se stal v podvečer 6. srpna v centru Olomouce před restaurací Drápal. Skupina několika mladíků na ulici napadla dívku ze Skotska. Jeden z útočníků se jí pokusil sebrat klubovou šálu, a když se bránila, uhodil ji. Poté jí přispěchal na pomoc kamarád, zaútočila na něj ale skupina dalších a sebrala mu tričko. Několik výtržníků policisté zadrželi bezprostředně po útoku nedaleko restaurace, na další, kteří z místa ujeli autem, policisty upozornili skotští fanoušci u stadionu olomoucké Sigmy.

"Pokud jde o trestný čin výtržnictví, má soud za prokázanou účast všech čtyř obviněných. Bylo prokázáno, že se zúčastnili aktu napadení skotských fanoušků. Každý si bouchnul, někdo víc, někdo míň," řekl soudce Petr Bednář.

Obvinění vinu odmítli

Všichni obvinění, z nichž někteří už v minulosti byli trestaní, před soudem ale vinu odmítli. Na místě činu prý sice byli, s útokem ale podle svých slov neměli nic společného. Podle obhájce dvou odsouzených byla svědectví nedostatečná. "Pánové byli v nesprávnou dobu na nesprávném místě. Máme za to, že na základě jedné svědecké výpovědi, když dalších osm vypovídalo jinak, nelze odsoudit tohoto člověka," řekl obhájce Viktora Aufarta a Pavla Zapletala Erik Orlet.

S nejvyšším trestem šest měsíců ve věznici s dozorem z jednací síně odešli Viktor Aufart, který byl v minulosti odsouzen už dvakrát, a Pavel Zapletal. Ten byl navíc v době útoku v podmínce. Josefa Hájka a Zdeňka Křivku soud potrestal pěti měsíci vězení s podmínečným odkladem na dva a 2,5 roku. Hájka soud také zprostil obvinění z krádeže. "Tresty byly uloženy s ohledem na trestní minulost obžalovaných," zdůvodnil Bednář.

Státní zástupkyně pro každého z nich navrhovala 350 hodin obecně prospěšných prací. Pátý útočník byl odsouzen již v srpnu ve zkráceném řízení k 250 hodinám veřejně prospěšných prací.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články