Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Z trestu pro fotbalové Drážďany je v Německu politické téma

Berlín - Z vyloučení druholigového Dynama Drážďany z Německého poháru kvůli výtržnostem jeho fanoušků se stává politikum. Zatímco vládní tábor postup fotbalového svazu chválí, šéfka opoziční strany Levice ho obvinila ze zaujatosti vůči východním Němcům. To si myslí i příznivci drážďanského klubu, který zvažuje, že se odvolá. "Trest je přehnaný a nepřiměřený," reagovala předsedkyně postkomunistické strany Die Linke Katja Kippingová na pondělní rozhodnutí disciplinární komise Německého fotbalového svazu.

Fotbalový stadion v Drážďanech
zdroj: Isifa/EPA autor: Jens Wolf

"Je potřeba se zeptat sportovních soudců, zda by stejně tvrdý verdikt vynesli i proti západoněmeckému mužstvu," poznamenala Kipplingová. "Červená karta rasismu a násilí na stadionu je správná. Není ale možné, aby finančně slabé kluby byly postihovány tvrději," ohradila se vrcholná politička, která sama pochází ze saské metropole. Její vyjádření oživilo přetrvávající řevnivost mezi západními a východními Němci a dostalo se mu podpory například od legendy Dynama Ulfa Kirstena. "Měří se dvojím metrem," soudí bývalý reprezentant.

"Vzhledem k agresivním fotbalovým radikálům v řadách fanoušků Dynama Drážďany je verdikt naprosto správný. Toto rozhodnutí ukazuje, že se Německý fotbalový svaz nebojí důsledných trestů ani drastických opatření," souhlasí naopak s postupem svazových funkcionářů ministr vnitra Dolního Saska za vládní křesťanské demokraty (CDU) Uwe Schünemann. Jeho stranický kolega a šéf resortu vnitra v Sasku Markus Ulbig požaduje pro fotbalové chuligány i finanční postih.

Dynamo, za které nastupují čeští hráči Filip Trojan a Pavel Fořt, je v Německu vedle fantastické atmosféry na stadionu bohužel nechvalně proslulé také řáděním svých fanoušků. Trpělivost svazu došla po říjnovém zápase druhého kola Německého poháru v Hannoveru, při němž si výtržnosti příznivců žluto-černých vyžádaly devět zraněných. Hannover dostal pokutu 70 tisíc eur. Drážďanský klub byl z pohárové soutěže vyloučen kvůli chování fanoušků už loni v listopadu. Po odvolání mu ale byl trest zmírněn na pokutu 100 tisíc eur a musel odehrát jedno utkání v druhé lize bez diváků.

S problémy s radikálními fanoušky se ale nepotýkají jen v Drážďanech. Kluby první a druhé německé ligy mají proto jednat o návrhu nových zpřísněných opatření, od nichž si svaz slibuje větší bezpečnost na stadionech. Proti nim se ale bouří tvrdé jádro fanoušků. Nelíbí se jim především plán na zpřísnění osobních kontrol při vstupu na stadion, další omezení míst ke stání v "kotli" nebo možnost výrazně snížit množství vstupenek pro příznivce hostujícího týmu, pokud pořadatel utkání vyhodnotí jako rizikové.

Proti těmto návrhům se v posledních dnech konaly v několika německých městech demonstrace fanoušků, kteří svůj nesouhlas vyjadřují i dvanáctiminutovým mlčením při začátcích bundesligových zápasů. Pokud kluby nová opatření schválí, má tento tichý protest pokračovat také v budoucnu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články