Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Z League Two proti šampionům. Kouč Newportu popsal Guardiolu jako "creme de la creme"

V tabulce čtvrté anglické nejvyšší soutěže okupují 14. místo a v posledních patnácti ligových zápasech vyhráli jen třikrát. Přesto se fotbalisté Newportu County postaví za deset dní věhlasnému Manchesteru City v osmifinále FA Cupu. Ve čtvrtém kole totiž senzačně vyřadili Middlesbrough. Kouč Michael Flynn se po utkání (2:0) nechal slyšet, že dlouhodobě obdivuje Pepa Guardiolu, a mimo jiné ho označil za třešničku na dortu v oblasti trénování.

Fotbalisté Newport County se radují z gólu v FA Cupu
zdroj: imago sportfotodienst autor: Mark Hawkins

Před vzájemným duelem dělilo Newport County a Middlesbrough v pyramidě anglických profesionálních soutěží 57 pozic. Outsider z třetího největšího velšského města se však favorita nezalekl, od úvodního hvizdu víceméně dominoval a za aktivitu byl odměněn.

Krátce po změně stran zužitkoval sólo přes polovinu hřiště záložník Robbie Willmott a historický postup stvrdil útočník Pádraig Amond, jenž s chirurgickou přesností zakončil pohledný signál z rohového kopu.

Velezkušený lodivod Middlesbrough Tony Pulis na tiskové konferenci uznal kvalitu týmu z League Two a lamentoval nad výkonem svých svěřenců. "Soupeř byl ve všech ohledech lepší. Připadalo mi, že hrají muži proti chlapcům."   

"The Ironsides" si i proto zajistili místenku v osmifinále nejstaršího fotbalového poháru na světě, poprvé od sezony 1948/49, a opět potěšili klubového pokladníka. Flynn přiznal, že v předchozích dvou letech se úspěch v FA Cupu proměnil ve více než 2 miliony liber.

Od Metropolitan Police k Manchesteru City

Newport County zahájil cestu letošním ročníkem proti Metropolitan Police FC (2:0). Po skalpech Wrexhamu (0:0 a 4:0), Leicesteru City (2:1) a Middlesbrough (1:1 a 2:0) změří síly s aspirantem na zisk cenné trofeje.      

V domácím prostředí loni donutil k odvetnému střetnutí Tottenham. "Na Rodney Parade (stadion) jsme už přivítali Mauricia Pochettina, Clauda Puela či Thomase Christiansena. Všichni tři jsou fenomenální trenéři, ale Pep Guardiola je 'créme de la créme'," řekl Flynn. "On je kouzelník. Je to kouč, kterého už mnoho let obdivuji. Z mého pohledu je nejlepším na světě - společně s Jürgenem Kloppem, protože jsem odmalička fanouškem Liverpoolu," dodal s úsměvem.

Fotbalisté Newport County oslavují postup do 5. kola FA Cupu
zdroj: EMPICS autor: Nick Potts

Osmatřicetiletý stratég také naznačil, že je ze souboje s úřadujícím mistrem anglické nejvyšší soutěže velmi nervózní. "Uvědomuji si, co to znamená pro klub, pro město i pro naše skvělé fanoušky. Zápas bude mít speciální a emotivní nádech." 

V defenzivní linii devět obránců?

Flynn se 16. února potká nejen s idolem Guardiolou, ale také s jeho asistentem Mikelem Artetou, kterého dobře zná ze společného studia profesionální licence UEFA. "Mikel mi ke včerejšímu postupu gratuloval s tím, že se brzy uvidíme."  

Rodák z Newportu sledoval Artetu a spol. v nedělním šlágru Premier League. "Měl jsem jít na oslavu s dětmi, ale rozhodl jsem se koukat na City proti Arsenalu. Přál bych si, abych to neviděl, protože hra Citizens byla dechberoucí. Musíme být maximálně připraveni - možná postavím devět obránců," žertoval.   

Trenér Newport County Michael Flynn
zdroj: EMPICS autor: Nick Potts

S trávníkem, který byl v utkání proti Middlesbrough i kvůli silnému dešti ve velmi špatném stavu a pravděpodobně nebude o moc lepší ani během příštího víkendu, si podle něj hráči z Manchesteru poradí. "Je to něco, čeho se možná budou obávat, ale jsem si jist, že Pep mužstvo dokáže adekvátně připravit," zakončil Flynn.

Dokáže klub svého srdce posunout na fotbalové mapě ještě výš?

Zdroj
ČT sport, Sky Sports, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články