Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Z Kollera je definitivně fotbalový amatér

Praha - Už pouze dresy amatérských fotbalových klubů ve dvou různých zemích bude oblékat v nejbližší budoucnosti nejlepší střelec české reprezentační historie Jan Koller. Osmatřicetiletý kanonýr na dnešní tiskové konferenci oficiálně uzavřel profesionální kariéru, už v sobotu v dresu Smetanovy Lhoty přitom odstartoval novou životní etapu. Většinu času nyní ale bude trávit v Monaku, kde se usadil s celou rodinou.

Jan Koller
zdroj: ČTK autor: Zbyněk Stanislav

Ještě minulý týden přitom Koller paradoxně trávil jako řada profesionálních hráčů. Čekal na povolení k přestupu, kterého se dočkal na poslední chvíli před uzávěrkou francouzských transferů. Už v sobotu pak mohl v okresním přeboru nastoupit za Smetanovu Lhotu, odkud do velkého fotbalu přišel, a jedním gólem přispěl k remíze 3:3. "S tím přestupem to byly docela nervy a nebýt mého manažera pana Pasky, asi by se to nestihlo," řekl Koller na posledním setkání s novináři, které uspořádal v hotelu Praha.

Jen několik desítek metrů od něj v té chvíli zrovna obědvali současní reprezentanti, kterým právě taková střelecká osobnost schází. Kollerova kariéra byla olemována mnoha úspěchy a především vynikající reprezentační bilancí. I proto dnes vedle poháru a dárkového koše, který mu předal hráčský agent Pavel Paska, obdržel od společnosti Nike na památku kopačky ve svém "obřím" vyvedení s českou vlajkou, jménem a číslovkou 55, na které se zastavil počet jeho reprezentačních gólů.

Jan Koller přebírá od Pavla Pasky pohár za spolupráci
zdroj: ČT24 autor: Zbyněk Stanislav

"Díky Honzovi za to, co pro český fotbal udělal a jak dobře se nám s ním po dobu jeho kariéry spolupracovalo. Dnešní odchod z profesionálního fotbalu však neznamená, že naše spolupráce končí. Až si oddychne, možná s námi bude spolupracovat na nějakých marketinkových projektech a třeba mu domluvíme nějakou solidní amatérskou smlouvu," žertoval Paska.

Jedno hostování však přece jen ještě na Kollera čeká. "Do Smetanovy Lhoty se dostanu tak na čtyři domácí zápasy za podzim, ale až to tu skončí, tak bych rád přes zimu hostoval v současném bydlišti. Rád bych nastupoval za třetí tým Monaka, což je amatérský celek na úrovni okresního přeboru," přeje si Koller.

Jan Koller v dresu Smetanovy Lhoty
zdroj: ČT24

Útočníkova kariéra byla bohatá na úspěchy i přestupy, ale nejlepší momenty vyjmenoval bleskurychle. "Vzestup v Belgii, titul v Dortmundu, první reprezentační góly a také účast na třech šampionátech, i když ten poslední světový skončil zraněním. Pamatuji se na první gól v lize za Spartu, po kterém následoval známý ukoktaný rozhovor, kterým se dodnes baví na internetu fanoušci, nebo nezvyklý brankářský záskok v dortmundském dresu proti Bayernu," vyprávěl Koller.

Vybavily se mu i nešťastné momenty, jako třeba porážka na Islandu a jeho vyloučení nebo porážka v prodloužení semifinále s Řeckem na Euru před sedmi lety. "Škoda, tehdy jsme měli možná na víc než pouze na finále," posteskl si, že mohl mít ve sbírce víc než jedno třetí místo z mistrovství Evropy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články