Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
ČT Author Cup 2024

Z Hradce do reprezentace? Nečekal jsem to, ale snil jsem o tom, říká Vlkanova

Ještě loni hrál druhou ligu, v téhle sezoně už ale s Hradcem Králové proháněli favority v nejvyšší soutěži. Teď ofenzivní záložník Adam Vlkanova sklízí zasloužené ovoce – v sedmadvaceti se dostal poprvé do fotbalové reprezentace. "Jsem rád, že jsem dostal šanci a doufám, že na hřišti ukážu, proč jsem tady," řekl na srazu týmu, který čekají v Lize národů zápasy se Švýcarskem, Španělskem a Portugalskem. Rád by také změnil dres, jenže na konkrétní nabídku zatím čeká. Zápas Česko - Švýcarsko můžete sledovat v přímém přenosu ve čtvrtek od 20:10 na ČT sport i na ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Reprezentaci doplnili Král a Mandous

"Pozvánka do reprezentace pro mě byla překvapením. Úplně jsem nečekal, že se z Hradce můžu dostat do reprezentace. Ale dařilo se mně, dařilo se týmu. Jsem rád, že jsem šanci dostal. Doufám, že na hřišti třeba ukážu, proč jsem tady," řekl v on-line rozhovoru s novináři Vlkanova. "Ohlasy byly velké. Psala mi spousta lidí, o kterých jsem už dlouho ani neslyšel," doplnil.

V lize nastřílel osm branek, na stejný počet nahrál a přispěl k nečekanému šestému místu nováčka v tabulce.

"Dařilo se celému týmu, nebylo to jen o mně. Já měl akorát ta čísla, měl jsem hodně ofenzivních úkolů. Nepřemýšlím nad tím tak, že jsem ještě před rokem hrál druhou ligu a teď přišla reprezentace. To, že jsou to takhle velké zápasy, když jsem poprvé na srazu, ještě umocňuje mé nadšení," uvedl Vlkanova.

Reprezentaci čekají během srazu v červnu nezvykle hned čtyři zápasy. Ve čtvrtek přivítá Švýcarsko, poté bude hostit Španělsko, následně se představí v Portugalsku s hvězdným kanonýrem Ronaldem a program uzavře venkovní odvetou proti Španělsku.

"Když jdu na hřiště, úplně nekoukám, kdo je proti mně. Ale před a po zápase si určitě řeknu, jak je to krásné. Strašně se těším. Ještě ke všemu fandím Manchesteru United a Realu Madrid, dvěma týmům, kde Ronaldo strávil nejúspěšnější sezony. O to krásnější by bylo proti Ronaldovi nastoupit," řekl Vlkanova.

Prvního reprezentačního startu se nemůže dočkat. "Myslím, že budu mít trošku husí kůži. Ale těžko předbíhat. Doufám, že vyběhnu na hřiště a bude to takové, jaké jsem si to představoval, když jsem o tom zatím jen snil," doplnil Vlkanova, který dosud odehrál za reprezentace jen jedno utkání před šesti lety za jednadvacítku.

Kvůli pozvánce musel narychlo měnit plány. "Měli jsme domluvenou dovolenou zrovna teď během reprezentačního srazu. Ale dostal jsem takové předběžné zprávy, že bych se tu mohl objevit. Narychlo jsme to rušili a kupovali dovolenou předtím. Stihli jsme první společnou dovolenou s malou dcerkou. Teď jsem tady na prvním srazu a rozhodně mi nevadí, že mám kratší dovolenou," řekl Vlkanova s úsměvem.

V Hradci Králové, za který si připsal všech 49 ligových startů, má ještě rok smlouvu, ale netají se tím, že by rád změnil dres. "Určitě se chci posunout dál. Vědí to všichni kolem mě, vědí to v klubu. Teď je jen otázka, jestli přijde taková nabídka, abych šel. Zatím žádná konkrétní nabídka není, jen zájem z nějakých klubů. Oťukávají si to. Vím o schůzkách, co má manažer, ale zatím nic konkrétního," uvedl Vlkanova.

Během nadstavbové části ligy se při zápase se Slováckem pohybovali se spoluhráčem Janem Mejdrem, který už přestoupil do Sparty, ve VIP prostorách stadionu Slavie v Edenu. Za pár dní přitom Hradec Králové čekal zápas s hlavním konkurentem Pražanů v boji o titul Plzní. Podle východočeského klubu oba hráči jednali se Slavií bez vědomí vedení, dostali pokutu a do konce sezony už nenastoupili. Vlkanova byl navíc zraněný.

"Já měl zraněný kotník, stejně bych hrát nemohl. V tu chvíli jsem na tom neviděl nic špatného. Spíš si myslím, že byla špatná komunikace jinde, a ne úplně tak u mě. Ale měl jsem to vyhodnotit jinak a nejít tam. Rozhodně to ale nebylo tak, že bychom něco domlouvali. Což je teď jasné i tím, že Honza nešel do Slavie a u mě se to řeší," uvedl Vlkanova.

Ale nemyslí si, že by měl do Slavie nejblíž. "To bych neřekl. Nějaká jednání tam byla, probíhají, ale teď to není na mně. Když tak se musí domluvit mezi sebou. Nechávám to na manažerovi. Až bude něco konkrétního, zase mi řekne. Uvidíme, co přijde, třeba pomůže i reprezentace," dodal Vlkanova.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články