Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Xhaka neunesl střídání, povzbuzoval bučení a nadával fanouškům Arsenalu. Zůstane kapitánem?

Ani v letošní sezoně se příznivci Arsenalu pravděpodobně nedočkají návratu do boje o titul, na který čekají už více než 15 let. V nedělním desátém kole ztratili jejich "miláčci" dvoubrankové vedení v utkání s Crystalem Palace (2:2), o negativní rozruch se navíc postaral kapitán Granit Xhaka. Švýcarský reprezentant byl vypískán během střídání a reagoval po svém

Granit Xhaka z Arsenalu odchází ze hřiště v utkání s Crystalem Palace
zdroj: REUTERS autor: David Klein

Běžela 61. minuta, trenér Unai Emery se rozhodl krátce po vyrovnání Jordana Ayewa stáhnout defenzivního záložníka ze hřiště a nahradit ofenzivním Bukayoem Sakou. Xhaka byl verdiktem kouče zaskočen, ale z pískotu zaplněného Emirates Stadium bezesporu mnohem víc. Fanouškům se pravděpodobně nelíbil jeho pozvolný odchod za stavu 2:2.

Sedmadvacetiletého středopolaře to vybičovalo k impulsivní reakci prostřednictvím gestikulace vstříc rozvášněnému davu. I proto se z tribun ihned začalo linout bučení, na což Xhaka odpověděl tradiční anglickou frází f**k off, v návalu emocí nepodal ruku Emerymu, svlékl dres a zamířil rovnou do kabin.

"Jeho reakce byla nevhodná, vše si interně probereme. Diváci jsou pro nás důležití, hrajeme pro ně a musíme jim ukázat respekt za všech okolností – když nám tleskají, ale i v opačném případě," konstatoval španělský stratég.

Granit Xhaka povzbuzuje příznivce Arsenalu v bučení v utkání s Crystalem Palace
zdroj: REUTERS autor: David Klein

Na otázku, zdali Xhakovi, který se nedostal do konfliktu s vlastními příznivci poprvé, zůstane kapitánská páska, nechtěl po utkání reagovat. "Musím si promluvit jak s ním, tak s vedením klubu. Více to komentovat nebudu," dodal Emery.

Winterburn: Pokud zůstane kapitánem, trenér bude pod tlakem

Legendární obránce Arsenalu Niger Winterburn si nedokáže představit, že by Xhaka v pozici vůdce týmu setrval. "Pokud nechce být kouč v nepříjemné situaci, musí ho funkce zbavit. Má pět dalších aspirantů, je to jednoduché," řekl.

"Když se ho rozhodne podržet, pozná sílu fanoušků Gunners. Protože pokud s ním nesouhlasí – a oni očividně s Xhakou jakožto kapitánem v současnosti nesouhlasí – dostane Emery sám sebe pod enormní tlak," zakončil Winterburn.

Zdroj
Sky Sports, The Guardian, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články