Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

West Ham urval tři body proti Chelsea. United se pod Rangnickem vzmohl na Crystal Palace

Fotbalisté West Hamu porazili na domácím hřišti Chelsea 3:2. O bod "Blues" v 87. minutě obral  Arthur Masuaku a odsoudil dosud vedoucí celek na třetí místo v tabulce. Dopředu poskočil Liverpool, když Divock Origi ve 4. minutě nastavení zajistil tři body s Wolves. Novým ligovým lídrem se stal Manchester City, který potvrdil roli favorita na hřišti Watfordu. Jeho městský rival United pod dočasným trenérem Ralfem Rangnickem porazil 1:0 Crystal Palace. Aston Villa předčila trápící se Leicester 2:1 a za Gerradova vedení se jí blýská na lepší časy.

Vladimír Coufal a Hakim Ziyech
zdroj: ČTK/PA autor: Adam Davy

Chelsea poslal do vedení v 28. minutě hlavou po rohovém kopu Silva. Sedmatřicetiletý brazilský stoper se stal nejstarším střelcem "Blues" v Premier League. O chvíli později navíc vykopl z čáry Coufalovu ránu směřující do sítě.

West Ham vyrovnal ve 40. minutě, kdy gólman Mendy fauloval ve vápně Bowena a Lanzini se z penalty nemýlil. Ještě do pauzy vrátil vedení na stranu hostů povedeným volejem Mount, domácí ale znovu dokázali odpovědět. Coufal vybojoval na hranici pokutového území míč, připravil ho Bowenovi a ten přesnou střelou vyrovnal. Chelsea inkasovala dva góly v jednom utkání teprve potřetí v 53. zápase pod vedením Thomase Tuchela.

West Ham nakonec v atraktivním duelu dokonal obrat a ukončil třízápasové čekání na vítězství. V 87. minutě se stočil nepovedený Masuakův centr až do sítě a "Kladiváři" si ziskem tří bodů upevnili čtvrté místo v tabulce.

Brazilský reprezentant Fred se prosadil výstavní ranou do horního růžku zpoza vápna. Třiašedesátiletý Rangnick byl jmenován trenérem "Rudých ďáblů" v pondělí místo Oleho Gunnara Solskjaera, jenž byl odvolán. Kvůli čekání na pracovní víza se ale týmu ujal až v pátek. Rangnick povede United do konce sezony, poté bude ve slavném klubu další dva roky v roli poradce.

"První půl hodina byla úžasná. Hráli jsme v mimořádně vysokém tempu a intenzitě, neustále jsme byli vepředu. Chybělo nám vstřelit jen jeden nebo dva góly. Bylo jasné, že takové tempo nemůžete vydržet celý zápas. I poté jsme ale utkání kontrolovali. Zasloužili jsme si vyhrát," řekl Rangnick.

Tottenham proti Norwichi poslal do vedení v 10. minutě Lucas Moura, po změně stran se trefili Sánchez a Son Hung-min. "Kohouti" ve čtyřech ligových zápasech pod koučem Contem neprohráli a třetí výhrou po sobě se posunuli na páté místo o dva body za West Ham, který sehrál o zápas více. Šestý Manchester United ztrácí na Tottenham bod. Nováček Norwich nebodoval po čtyřech kolech.

Duel mezi Aston Villou a Leicester byl pikantní pro oba trenéry, jelikož hostující kouč Rodgers vedl Gerrarda v Liverpoolu. Později oba v jednu dobu trénovali glasgowské celky Rangers (Gerrard) a Celtic (Rodgers).

"Lišky" otevřely ve Villa Parku skóre ve 14. minutě po trefě Barnese. O tři minuty později odpověděl Konsa, který lehce tečoval Buendíovu hlavičku. Domácí stoper po přestávce zařídil obrat. "Villans" se dostali před svého dnešního soupeře a jsou desátí.

Leeds remizoval s Brentfordem 2:2. Domácí vedli po Robertsonově zásahu, ale po změně stran hosté díky gólům Baptisteho a Canóse otočili stav. V páté minutě nastavení však nováček o plný bodový zisk přišel, když vyrovnal Bamford.

Manchester City zvládl duel s Watfordem a jde do čela

"Citizens" rozhodli o páté ligové výhře v řadě už v prvním poločase, kdy se prosadili Silva a Sterling. Anglický útočník potvrdil, že se mu proti londýnskému celku daří, v kariéře mu nastřílel už 11 branek.

V 63. minutě přidal druhou trefu v zápase Silva, jenž sedmým ligovým gólem v sezoně vyrovnal svůj osobní rekord. Stačilo mu na to pouze 14 utkání aktuálního ročníku.

Liverpool měl po celé utkání velký tlak a množství příležitostí, v té největší selhal sám před opuštěnou brankou Jota, kterého "vychytal" obětavý stoper Coady. Nejproduktivnější útok soutěže nakonec zachránil až ve čtvrté minutě nastavení střídající Origi, jenž zužitkoval Salahovu přihrávku a prostřelil hradbu těl bránících protihráčů.

Liverpool vyhrál páté soutěžní utkání v řadě a dostal se o bod před Chelsea. "Vlci" jsou osmí.

Čekání na premiérovou výhru v sezoně ukončil Newcastle, který si doma poradil 1:0 s Burnley. Jedinou branku vstřelil ve 40. minutě Wilson. Za Burnley nastoupil český útočník Matěj Vydra, který v 32. minutě nahradil zraněného Corneta.

"Straky" bodově dohnaly svého soupeře a dostaly se o skóre na předposlední místo před Norwich.

Everton gólem v nastavení otočil dohrávku kola proti Arsenalu a vítězstvím 2:1 ukončil po osmi zápasech šňůru bez výhry v anglické lize. Arsenal otevřel skóre v druhé nastavené minutě první půle. Z voleje se v první šanci svého týmu prosadil Martin Ödegaard.

Svěřenci trenéra Rafaela Beníteze se tlačili za vyrovnáním, které zařídil v 79. minutě dosavadní smolař utkání Richarlison. Brazilskému útočníkovi VAR předtím kvůli těsným ofsajdům neuznal dvě branky, na třetí pokus ale o jeho gólové dorážce po Grayově břevně nebylo pochyb.

Gray se pak dočkal své branky v nastavení, kdy zpoza šestnáctky znovu trefil konstrukci, ale tentokrát se míč od tyče odrazil za záda brankáře Aarona Ramsdalea. Everton vyhrál po předchozích třech porážkách a z plného bodového zisku se radoval poprvé od 25. září. V tabulce je dvanáctý.

Anglická fotbalová liga - 15. kolo:

West Ham United - Chelsea 3:2 (40. Lanzini z pen., 56. Bowen, 87. Masuaku - 28. Silva, 44. Mount), Newcastle - Burnley 1:0 (40. Wilson), Southampton - Brighton 1:1 (29. Broja - 90.+8 Maupay), Wolverhampton - Liverpool 0:1 (90.+4 Origi), Watford - Manchester City 1:3 (74. Cucho - 31. a 63. Silva, 4. Sterling), Leeds - Brentford 2:2 (27. Roberts, 90.+5 Bamford - 54. Baptiste, 61. Canós), Manchester United - Crystal Palace 1:0 (77. Fred), Tottenham - Norwich 3:0 (10. Lucas Moura, 67. Sánchez, 77. Son Hung-min), Aston Villa - Leicester 2:1 (17. a 54. Konsa - 14. Barnes), Everton - Arsenal 2:1 (79. Richarlison, 90.+2 Gray - 45.+2 Ödegaard).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články