Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Weber skončil na lavičce Hradce Králové a střídá ho Kotal, Hejdušek dotrénoval v Karviné

K radikální změně na lavičce se po debaklu 1:5 v Mladé Boleslavi odhodlali v Hradci Králové. U týmu skončil Jozef Weber, kterého ve funkci nahradí dosavadní šéftrenér druholigového Žižkova Václav Kotal. Informaci jako první přinesl server iSport.cz. K rošádě přistoupili také v Karviné, kde kvůli špatným výsledkům nebude pokračovat Tomáš Hejdušek. Mužstvo dočasně převezmou asistenti v čele s Ľubomírem Luhovým.

Václav Kotal
zdroj: Reuters autor: Daniele Mascolo

Dvaapadesátiletý Weber převzal východočeský klub před sezonou a u aktuálně jedenáctého týmu tabulky vydržel jen osm kol. S Hradcem přitom získal v úvodních pěti kolech sedm bodů a zvládl i úvodní dvě domácí utkání na nově otevřeném stadionu. Poslední tři kola ale "votroci" prohráli se skóre 3:10.

Během sobotní vysoké porážky v Mladé Boleslavi dali najevo nespokojenost i fanoušci, kteří si žádali trenérovu rezignaci.

"Situaci kolem trenéra beru částečně na sebe. Úplně jsem neodhadl, jak těžké to Jožka (Weber) v novém angažmá bude mít. Navíc se teď vlivem výsledků stupňuje tlak, takže by to pro něj bylo ještě složitější. Když vidím, že něco nefunguje, je lepší přiznat si chybu včas a přistoupit k nápravě, než abychom se trápili a jen oddalovali rozhodnutí, které by v budoucnu přišlo tak jako tak, třeba v ještě horší situaci," řekl sportovní ředitel Hradce Jiří Sabou.

O konci Webera a nástupu Kotala byla řeč ve Fotbal fokus podcastu:

Angažmá v Hradci Králové bylo pro Webera nejkratším v nejvyšší soutěži. Neuspěl ani před rokem v Českých Budějovicích, které vedl do 14 ligových utkání, než byl rovněž odvolán. V minulosti působil jako hlavní kouč také u pražských Bohemians 1905, v Mladé Boleslavi a dvakrát v Karviné, kterou v roce 2016 dovedl poprvé do nejvyšší soutěže.

"Je to pro mě z lidské stránky velice těžké rozhodnutí, tento krok nedělám rád, osobně mě velmi mrzí. Navíc pokud odvoláváte trenéra, tak za to vždycky do značné míry mohou hráči. Jožkovi děkuji za práci, kterou u nás odvedl, a přeji mu hodně štěstí v dalších angažmá. V Hradci měl od samého začátku svého působení velice těžkou pozici. Bohužel se to projevilo víc, než jsme všichni, co se podílí na řízení klubu, předpokládali," dodal Sabou.

Sedmdesátiletý Kotal se vrací do známého prostředí. V Hradci Králové působil v 80. letech jako hráč a mezi roky 2009 až 2012 jako hlavní trenér. S Východočechy postoupil v sezoně 2009/2010 do první ligy.

V nejvyšší soutěži se Kotal objeví po dvou a půl letech. Naposledy vedl rok Spartu, se kterou triumfoval v domácím poháru. V minulosti trénoval i Jablonec nebo Brno. Po plzeňském Miroslavu Koubkovi je druhým nejstarším trenérem v první lize.

U prvoligového nováčka už nebude pokračovat Hejdušek

Nováček nejvyšší soutěže je po osmi kolech se ziskem čtyř bodů předposlední, což je podle sportovního ředitele Lubomíra Vlka hlavním důvodem odvolání kouče.

"Nový trenér je aktuálně ve stadiu řešení," uvedl Vlk. "Je určitě namístě Tomáši Hejduškovi poděkovat za odvedenou práci, vždyť jako nový začínající trenér dovedl tým k postupu mezi elitu. Bohužel ale takový je fotbal a mužstvo potřebuje nový impulz před druhou polovinou podzimu," dodal.

Čtyřiačtyřicetiletý Hejdušek přišel do Karviné před začátkem minulé sezony z Baníku Ostrava a hned ji dovedl k postupu. V nejvyšší soutěži Karviná po vítězství 4:1 nad Zlínem v úvodním kole uhrála už jen jednu remízu. Poslední tři prvoligová utkání prohrála se skóre 2:9, naposledy v sobotu podlehla doma Teplicím 0:1.

Pro bývalého obránce či záložníka Hejduška bylo angažmá v Karviné prvním v nejvyšší soutěži, předtím vedl rezervní tým Baníku ve třetí lize.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články