Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Watford a Bournemouth spadly z Premier League, Liverpool na závěr vyhrál v Newcastlu

Fotbalové definitivum. Celky Watfordu a Bournemouthu sestoupily po pěti sezonách z Premier League. Watford v závěrečném 38. kole prohrál 2:3 na hřišti Arsenalu, Bournemouthu k udržení nestačilo ani venkovní vítězství 3:1 nad Evertonem. Nováček Aston Villa se zachránil díky remíze 1:1 s West Hamem, za který odehrál celý zápas Tomáš Souček. Účast v příštím ročníku Ligy mistrů si zajistily třetí Manchester United a čtvrtá Chelsea.

Utkání Newcastle - Liverpool
zdroj: ČTK/AP

Arsenal k vítězství nakročil už v úvodních 33 minutách, kdy Pierre-Emerick Aubameyang proměnil dvě penalty a jednou skóroval i Kieran Tierney. Za Watford snížili Troy Deeney z dalšího pokutového kopu a bývalý útočník "kanonýrů" Danny Welbeck, ale víc už hosté nestihli. Arsenal skončil na osmé pozici, což je jeho nejhorší ligové umístění za posledních 25 let.

"Nebylo to o dnešním zápase, rok jsme nebyli dost dobří. Pokud neumíte jako tým bránit, prohrajete víc zápasů, než jich vyhrajete. Celý klub si musí udělat důkladný audit. Když během sezony vyhodíte tři trenéry, něco není v pořádku," řekl kapitán Watfordu Deeney.

Bournemouth si proti Evertonu připsal teprve druhé vítězství za posledních 13 kol. Branky Joshuy Kinga, Dominica Solankeho a Juniora Stanislase však pád do druhé ligy neodvrátily. "Bylo to od nás výborné, o to víc je frustrující, že jsme takoví nebyli během sezony. V srdci cítím bolest a smutek. Je to těžké, když máte pocit, že jste lidi zklamal," prohlásil kouč Bournemouthu Eddie Howe, který "Třešničky" vede už od roku 2012.

Chelsea doma porazila Wolverhampton 2:0 góly Masona Mounta a Oliviera Girouda z nastavení prvního poločasu. Manchesterští "Rudí ďáblové" v přímém souboji o Ligu mistrů vyhráli 2:0 v Leicesteru. Vítěznou branku United dal v 71. minutě Bruno Fernandes z penalty, pojistku přidal v nastavení Jesse Lingard. Krátce předtím byl vyloučen domácí obránce a bývalý hráč manchesterského celku Jonny Evans.

Malou útěchou pro pátý Leicester může být, že útočník Jamie Vardy se s 23 góly stal nejlepším střelcem sezony. "Bez jeho gólů a kvality bychom nebyli tam, kde jsme. Je radost s ním pracovat, každý den s úsměvem tvrdě maká. Je to pro něj velké vyznamenání a všichni z něj máme radost," konstatoval trenér "Lišek" Brendan Rodgers.

Mistrovský Liverpool po obratu zvítězil 3:1 v Newcastlu, tabulku zakončil s 99 body a stanovil nový klubový rekord. Historické maximum drží Manchester City se 100 body ze sezony 2017/18. Na bleskový vedoucí gól Dwighta Gaylea odpověděli hráči "Reds" Virgil van Dijk, Divock Origi a Sadio Mané.

"Během sezony jsme nevyhrávali jen zápasy, kdy jsme byli perfektní, ale i mnohem těžší utkání, jako třeba to dnešní. Teď si chvilku potřebuju odpočinout od kanceláře a být s rodinou. Příští ročník bude hodně náročný, protože bude o čtyři týdny kratší přestávka. Využijeme ji a znovu se dáme do práce," uvedl trenér Liverpoolu Jürgen Klopp.

Druhý Manchester City uzavřel sezonu Premier League triumfem 5:0 nad sestupujícím Norwichem. Za domácího favorita se prosadil dvakrát Kevin De Bruyne a jednou Gabriel Jesus, Raheem Sterling a Rijád Mahriz. Neúspěšní obhájci titulu skončili 18 bodů za Liverpoolem. Po deseti letech se s anglickou ligou rozloučil záložník "Citizens" David Silva.

Tottenham remizoval 1:1 na stadionu Crystal Palace a zajistil si šesté místo, které znamená účast v kvalifikaci Evropské ligy. Spurs poslal do vedení ve 13. minutě Harry Kane, po změně stran odpověděl Jeffrey Schlupp.

Anglická fotbalová liga - 38. kolo:

Arsenal - Watford 3:2 (5. a 33. obě z pen. Aubameyang, 24. Tierney - 43. Deeney z pen., 66. Welbeck), Burnley - Brighton 1:2 (44. Wood - 20. Bissouma, 50. Connolly), Chelsea - Wolverhampton 2:0 (45.+1 Mount, 45.+4 Giroud), Crystal Palace - Tottenham 1:1 (53. Schlupp - 13. Kane), Everton - Bournemouth 1:3 (41. Kean - 13. King z pen., 45.+1 Solanke, 80. Stanislas), Leicester - Manchester United 0:2 (71. Fernandes z pen., 90.+8 Lingard), Manchester City - Norwich 5:0 (45.+1 a 90. De Bruyne, 11. Jesus, 79. Sterling, 83. Mahriz), Newcastle - Liverpool 1:3 (1. Gayle - 38. Van Dijk, 59. Origi, 89. Mané), Southampton - Sheffield United 3:1 (50. a 71. Adams, 84. Ings z pen. - 26. Lundstram), West Ham United - Aston Villa 1:1 (85. Jarmolenko - 84. Grealish).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články