Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vzpružená reprezentace jde na Dánsko a chce vyhrát

Praha - Když fotbalová reprezentace před čtyřmi měsíci mířila do Olomouce k přípravnému duelu se Slovenskem, stíhala ji kritika za nudný herní projev a kouč Michal Bílek byl téměř na odpis. Po čtvrt roce je všechno jinak: sebevědomý národní tým, který vzpružily dvě výhry v posledních dvou testovacích duelech v derby bývalých federálních partnerů a v Turecku, na Hané vyhlíží jeden z klíčových zápasů kvalifikace o postup na mistrovství světa s Dánskem. Utkání sledujte živě od 20:00 na programu ČT sport a našem webu.

Češi dobře vědí, že páteční zápas může být na cestě za postupem na šampionát do Brazílie důležitým zlomem. Stejně jako úterní další kvalifikační výzva v Arménii, která je v tabulce hned za českým výběrem. "Dvě výhry by nám hodně pomohly. Když tento dvojzápas zvládneme, přiblížíme se i vedoucím Italům, s nimiž by to pak v červnu byl hodně zajímavý zápas," uvedl kapitán Tomáš Rosický. "V případě zisku šesti bodů by to hned vypadalo o sto procent líp. Získali bychom větší klid do konce kvalifikace," přidal se brankář Petr Čech, který v pátek může nastoupit k 99. reprezentačnímu duelu.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Filipem Horkým o utkání s Dánskem

Hráči národního týmu ale zatím hledí jen k souboji s Dánskem, které je už téměř nad propastí. Seveřané totiž ve třech kvalifikačních zápasech ještě nepoznali vítěznou radost, celkem už nevyhráli v devíti utkáních za sebou. V únoru navíc utrpěli debakl 0:3 v Makedonii. Případná prohra na olomouckém Andrově stadionu by účastníky loňského Eura, kteří poslední dny strávili na soustředění ve slunné španělské Marbelle, postavila do už téměř bezvýchodné pozice. "Když Dány porazíme, tak jim hodně odskočíme. Definitivně odstranění nebudou, ale měli by to pak už dost těžké," souhlasil Rosický.

Michal Kadlec:

Trenér Bílek právě z posledních povedených vystoupení hodlá vycházet i před pátečním zápasem. Dopředu vyhlásil, že nebude výrazně zasahovat do osvědčené sestavy. V útoku by tak znovu měl vyrukovat David Lafata, jehož bilanci ozdobily tři branky z duelů proti Slovensku a Turecku. Možná jen na lavičce zůstane zkušený záložník Tomáš Hübschman, který se do sestavy podle všeho nedostane přes silný trojblok středových hráčů Rosický, Vladimír Darida, Jaroslav Plašil.

Česká obrana jednou z nejpevnějších

Češi hodlají sázet i na pevnou obranu, která od mistrovství Evropy nechala své soupeře v sedmi zápasech skórovat jen dvakrát. "Snad zůstaneme na vlně, když nám to začalo šlapat a jdeme správným směrem," přál si Kadlec, který by měl znovu vytvořit stoperskou dvojici s Tomášem Sivokem.

Zápas Čechů s Dány slibuje před vyprodaným olomouckým stadionem vyrovnanou bitvu, vždyť poslední čtyři vzájemné zápasy skončily nerozhodně. Bez branek se hrálo také v září na startu kvalifikace v Dánsku. Historická bilance ale nahrává domácím: český nebo dřívější československý tým severskému soupeři podlehl pouze jednou z 23 zápasů.

Vzájemná bilance ČR (Československo) - Dánsko:

23 zápasů, 12 výher ČR (Československa), 10 remíz, 1 prohra (kvalifikace MS, Kodaň 2001).

Poslední vzájemný zápas (kvalifikace MS, 8. září 2012, Kodaň): Dánsko - ČR 0:0.

Předpokládané sestavy:

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Darida, Plašil - Vydra, Rosický, Krejčí - Lafata.

Dánsko: Schmeichel - Jacobsen, Kjaer, Agger, Wass - Zimling, Jensen - Rommedahl, Eriksen, Krohn-Dehli - Cornelius.

Rozhodčí: Manuel Neves - Miranda, Barbosa (všichni Port.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články