Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Vzniká sportovní rada českého fotbalu. Usedne v ní Uhrin, možná i Rosický

Česká fotbalová asociace připravuje vznik sportovní rady. Ta má sloužit jako poradní orgán například pro národní týmy. V radě zasedne trenér Dušan Uhrin starší. Předseda FAČR Martin Malík navíc vyjednává i s bývalým reprezentačním kapitánem Tomášem Rosickým, nyní spojkou sportovního ředitele Sparty Zdeňka Ščasného, o obsazení druhého externího místa v radě.

"Dušan Uhrin starší je přesně ta osoba, kterou sportovní rada potřebuje," řekl Malík. Vedle kouče vicemistrů Evropy z roku 1996, který dosáhl s národním týmem největšího úspěchu od rozdělení Československa a pětkrát byl zvolen trenérem roku, usednou v radě také zástupci FAČR.

Součástí rady bude trenér nebo manažer národního týmu, nyní tedy Karel Jarolím nebo Jaromír Šeterle, ředitel sportovně technického oddělení Michal Prokeš a kouč jednadvacítky, kterým je Vítězslav Lavička.

Zbývá obsadit poslední místo externího poradce. Na tento post si Malík vyhlédl jednu z největších fotbalových osobností české historie Rosického. Bývalý hráč Sparty, Dortmundu a Arsenalu v zimě ukončil kariéru. "Čekám na jeho rozhodnutí. Do této role by mi pasoval," prohlásil Malík. Ten předtím zkoušel oslovit i viceprezidenta Juventusu Turín Pavla Nedvěda, ale vzhledem k jeho časovým možnostem a velké vzdálenosti tato varianta padla.

Sportovní rada by měla řešit nejen otázky kolem reprezentačního A-týmu, ale sloužit by měla také mládežnickým národním výběrům a konzultovat plánované systémové změny v českém fotbale.

"Měla by být platformou pro diskusi s asociací nespojených odborníků, s lidmi, kteří na asociaci řeší fotbalový rozvoj, a měla by vytvářet zrcadlo pro kroky, které děláme, abychom si byli jisti, že je děláme dobře a ku prospěchu českého fotbalu," řekl Malík. "Chtěl jsem, aby tam byli přímo lidé, kteří mají tu problematiku na starosti, aby to nebylo o nich bez nich," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články