Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Výstavbu stadionů na fotbalové mistrovství světa ohrožuje stávka

Johannesburg - Výstavbu stadionů pro fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice opět komplikuje stávka. Kvůli nízkým platům dnes přestalo pracovat zhruba sedmdesát tisíc dělníků. Lhůta pro dokončení stadionů, která byla stanovena na prosinec letošního roku, tak pravděpodobně nebude dodržena.

Výstavbu stadionů pro šampionát, který se uskuteční v příštím roce, už v minulosti několik stávek narušilo. Nyní dělníci požadují navýšení platů o 13 procent, zatímco zaměstnavatelé jsou ochotni přistoupit pouze na deset procent. Současný měsíční plat dělníka je dva a půl tisíce randů, v přepočtu necelých šest tisíc korun.

"Vláda nám musí pomoct. Pracujeme velmi tvrdě, ale když za to chceme zaplatit, musíme stávkovat," myslí si odborový předák Boy Mtsi.


Je to už několikátá stávka v řadě. Firmy, které by dostavěné projekty měly předat už letos v prosinci, se marně snažily u soudu vymoct, aby podobné počínání prohlásil za nelegální. Odboroví předáci stávkující navíc ujišťují, že se postarají, aby firmy nenajali dočasnou pracovní sílu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články