Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Výprodej v Baníku. Ostrava během dne přišla o Greguše a Baránka

Ostrava/Jablonec – Obavy fanoušků Baníku, že po povedeném podzimu přijde v zimě velký exodus opor, se začíná potvrzovat. Pátý celek tabulky během jednoho dne oznámil odchod dvou opor. Do Plzně míří mládežnický reprezentant Jan Baránek. Jablonec zase posílí třiadvacetiletý slovenský záložník a kapitán týmu Ján Greguš.

Jan Baránek v dresu Baníku Ostrava
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Jednadvacetiletý Baránek patřil k hlavním oporám Baníku, který je po podzimu překvapivě pátý v tabulce. "Honzu jsme pozorovali delší dobu. Jedná se o velmi perspektivního fotbalistu, který však již v dresu Baníku prokázal své nesporné sportovní kvality. Věříme, že v týmu Viktorie se bude dále rozvíjet a bude platným článkem kádru v boji o titul a postup do evropských pohárů," uvedl generální manažer Viktorie Adolf Šádek, jenž už v zimě přivítal v týmu z Teplic bosenského útočníka Aidina Mahmutoviče a záložníka Egona Vůcha, který ale druhou polovinu sezony dohraje na hostování na severu Čech.

Podle hráčova manažera Viktora Koláře měla Plzeň o Baránka zájem už v létě. "Honza svými pravidelnými starty v Baníku ukázal své možnosti, byl jedním z pilířů výborné ostravské defenzivy. V jednadvacítce nasbíral cenné zkušenosti s mezinárodním fotbalem, dalším cílem pro něj bude nyní prosadit se do sestavy ambiciózního týmu," řekl Kolář. 

Ostravský odchovanec dosud v nejvyšší sezoně odehrál 38 utkání a vstřelil tři branky. O Baránka se prý zajímala i pražská Sparta a nejmenované zahraniční kluby. "Na Baník nikdy nedám dopustit, v klubu jsem vyrostl a jsem mu vděčný za mnohé. V tuto chvíli jsem se však rozhodl pro angažmá ve Viktorii Plzeň a věřím, že toto řešení bude pro všechny strany správné. Těším se na boj o titul i případné boje v pohárové Evropě," uvedl Baránek, který by měl v Plzni podepsat smlouvu na 3,5 roku.

Urostlý stoper si uvědomuje, že ho čeká velká konkurence. "Bylo by špatné, kdyby nejlepší český klub nedisponoval velkým množství kvalitních fotbalistů. Uvědomuji si, že se budu muset o své místo poprat, ale půjdu do přípravy s velkou chutí dokázat, že mohu být Viktorce okamžitě prospěšný," řekl. 

Ján Greguš z Baníku Ostrava (v bílém) bojuje o míč s jabloneckým Janem Kopicem
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Greguš se po Masopustovi stal druhou posilou Jablonce

"Jablonecký klub v čele s Miroslavem Peltou má takové ambice a takový nákupní apetit, že nabídka, se kterou přišli v tomto týdnu, se nedala odmítnout. Samotná částka za přestup včetně dalších navazujících bonusů je na současné podmínky vysoce nadstandardní," řekl na klubovém webu majitel Baníku Petr Šafarčík.

Greguš má v 23 letech za sebou už 94 zápasů v nejvyšší soutěži, čtyři vstřelené góly, ale i roční angažmá v druholigovém anglickém Boltonu. Je druhou zimní posilou třetího celku ligové tabulky. Jablonec už dříve představil jako novou akvizici jihlavského záložníka Lukáše Masopusta.

"Je to perspektivní a univerzální hráč se skvělými předpoklady. Navíc už něco odehrál i v zahraničí a na svůj věk toho má hodně za sebou. Myslím, že zkvalitní náš střed pole a zároveň charakterově dobře zapadne do naší kabiny," řekl k příchodu Greguše jablonecký kouč Jaroslav Šilhavý. Podle jabloneckého webu podepsal defenzivní středopolař smlouvu na tři a půl roku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články