Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Vynikající Čech pomohl Chelsea k pohárové výhře nad United

Londýn - Fotbalisté Chelsea i díky vynikajícím zákrokům brankáře Petra Čecha porazili v opakovaném čtvrtfinále Anglického poháru 1:0 ligového lídra Manchester United. Jediný gól zápasu vstřelil čtyři minuty po přestávce Demba Ba.

Ramires z Chelsea padá přes Toma Cleverleyho z Manchesteru United
zdroj: Getty Images autor: Mike Hewitt

Čerstvý reprezentační stovkař Čech dvakrát v utkání připravil o téměř jisté góly útočníka United Javiera Hernándeze. Několik minut před přestávkou zareagoval na poslední chvíli na jeho střelu zpoza šestnáctky, která ve vzduchu dvakrát změnila směr, a vyrazil ji v pádu reflexivně nohama.

"Balón ve vzduchu strašně zaplaval. Neuhnul o kousek, ale skoro o metr. Navíc na poslední chvíli, byl to extrém. Nebylo vůbec snadné vykopnout ho nohou pryč, když už jsem ležel na zemi," popsal Čech na svém webu první důležitý moment.

Mimořádný zákrok předvedl český brankář také čtvrt hodiny po přestávce, kdy vyškrábl "Chicharitovu" gólovou hlavičku do protipohybu levou rukou nad břevno. Komentátoři BBC nadšeně označili Čechův zásah za zákrok sezony.

"Můžu říct, že to byl opravdu jeden z nejlepších zákroků kariéry. Věděl jsem, že Hernández čeká na zadní tyči, a skočil jsem tam, abych zabral co nejvíc místa. Byl jsem připravený, že balón může letět mimo, a v poslední chvíli jsem stihl nahoru vystřelit levou ruku. Bylo to hodně těžké," uvedl Čech, který Chelsea vedl s kapitánskou páskou.

Když Hernándeze vychytal podruhé, Chelsea už vedla 1:0 díky gólu zimní posily Ba. Senegalský útočník po centru Juana Maty přehodil ve 49. minutě z voleje manchesterského gólmana Davida de Geu.

"Podobné góly jsem dával už za Newcastle. Byl to skvělý pas. To vítězství nám zvedne sebevědomí pro zbytek sezony," liboval si Ba, který si vysloužil pochvalu od kouče Rafaela Beníteze stejně jako český brankář.

"Ten gól byl fantastický, ale každý podal dobrý výkon. Petr Čech měl několik výborných zákroků. Byla to zasloužená výhra," konstatoval trenér Chelsea, která přišla o obránce Ashleyho Colea. Kvůli zranění stehna bude mimo hru nejméně dva týdny.

Kouč Manchesteru Alex Ferguson se zlobil, že jeho tým neuhlídal Dembu Ba, i když na něj hráče upozorňoval. "Úplně stejně už proti nám skóroval, zaspali jsme. Dělaly nám potíže jejich protiútoky, zvlášť když tam mají hráče jako Matu nebo Hazarda. Naštěstí už jsme znovu neinkasovali, ale ani gól jsme dát nedokázali," posteskl si.

Demba Ba (vlevo) slaví s Davidem Luizem svůj gól do sítě United
zdroj: Isifa autor: Andy Rain

United se snažili v závěru o vyrovnání, ale střídající Robin van Persie neproměnil ani jednu ze svých dobrých příležitostí. "Potřebovali jsme vyhrát, abychom měli šanci získat pohár, a povedlo se nám to vynikajícím způsobem," pochvaloval si Čech.

Hráli jsme dobře organizovaně. Celkově to byl moc těžký zápas a je jen škoda, že jsme za stavu 1:0 nevyužili některé brejkové situace, když to Manchester otevřel. Ale zvládli jsme to dobře," zhodnotil výkon Chelsea český gólman.

Chelsea, která získala nejstarší fotbalovou trofej čtyřikrát za posledních šest sezon, se v semifinále 14. dubna ve Wembley utká s Manchesterem City.

"Všichni se těšíme, bude to další velký zápas. Nečeká nás nic lehkého, ale kdo chce pohár vyhrát, musí stejně porazit všechny. Takže je úplně jedno, jestli máme City teď, nebo bychom se s nimi utkali třeba až ve finále," dodal Čech. Den předtím budou o finále bojovat Wigan a druholigový Millwall.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články