Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Vymazal Quaresmu, ale reprezentaci vyhlíží marně. Nechci to komentovat, říká Čelůstka

V červenci podepsal novou smlouvu, začátkem srpna se stal poprvé otcem a o uplynulém víkendu pomohl Antalyasporu k památnému skalpu Besiktase Istanbul. Devětadvacetiletý Ondřej Čelůstka prožívá turbulentní období. Proč v létě neposílil pražskou Spartu, proč se zamiloval do Turecka, proč se cítí nejlépe jako stoper a proč nechce hodnotit situaci v národním týmu?

Před zápasem se dozvěděl, že bude bránit největší hvězdu Süper Lig. Po něm slavil premiérovou výhru Antalyasporu ve Vodafone Areně (3:2) v historii. "Pořád to vstřebávám, bylo to opravdu velké vítězství. Ze stadionu Besiktase se totiž body často nevozí. Náš výkon byl nad hranicí možností a sebeobětování. Domácí si vytvořili enormní tlak, ale zůstali jsme koncentrovaní a udělali jsme maximum pro úspěch týmu," uvedl český fotbalista v exkluzivním rozhovoru pro web ctsport.cz.

Pro utkání v turecké metropoli se přesunul ze stoperské pozice doleva, neboť z administrativních důvodů chyběla v sestavě nová posila Aly Cissokho. "V úvodních dvou kolech jsme na tomto postu měli problémy a trenér se rozhodl zareagovat," vysvětlil Čelůstka, jenž se nejednou střetl s ústřední postavou soupeře Ricardem Quaresmou.

"I to byl jeden z důvodů, proč jsem nastoupil vlevo. Besiktas se o něj opírá a hraje často přes pravou stranu. Měl jsem se ho pokusit eliminovat a myslím si, že se mi to podařilo. Cítil jsem se dobře, snažil jsem se o konstruktivní rozehrávku a bránění Quaresmy mi sedlo, za což jsem hodně rád," prohlásil spokojený odchovanec zlínské kopané, který by se měl v dalších kolech vrátit zpět do středu defenzivní linie. "Duel v Istanbulu byl nucenou výjimkou, na stoperu se cítím nejlépe," dodal.

ONDŘEJ ČELŮSTKA

Datum narození: 18. 6. 1989

Výška: 186 cm

Pozice: Obránce

Kariéra: 2007-2009 Zlín (24/3 ), 2009-2011 Slavia Praha (50/3), 2010 Palermo(1/0), 2011-2014 Trabzonspor (80/2), 2013-2014 Sunderland (29/0), 2014-2015 Norimberk (31/0), 2015-? Antalyaspor (105/0) 

* v závorce je za názvem klubu uveden počet soutěžních utkání a počet gólů

Pokoření čtrnáctinásobného mistra Süper Lig vyvolalo množství emocí. "Výsledek jsme řádně oslavili už v útrobách stadionu a také na hotelu, protože jsme z důvodu pozdního výkopu letěli až ráno. Teď jen doufám, že nezpychneme a v neděli proti Rizesporu (s Jakubem Brabcem v sestavě, pozn. autora) navážeme na těžce vydřené body."

Na návrat do Česka je brzy

V létě se o Čelůstku intenzivně zajímala pražská Sparta, ale zkušený obránce dal přednost setrvání v přístavním městě nacházejícím se na tureckém pobřeží Středozemního moře. "Ve stále produktivním věku bylo mou prioritou zahraničí. Nechal jsem si čas na rozmyšlenou a nakonec jsem podepsal novou smlouvu. Cítím zde respekt a důvěru," konstatoval obdivovatel Pavla Nedvěda, o jehož služby se ucházel mimo jiné i nejmenovaný tým z italské Serie A a několik dalších klubů z ciziny.

Antalyaspor loni bojoval do předposledního kola o záchranu mezi elitou a není tajemstvím, že čelil i finančním problémům. "Prezident hodně zainvestoval do hráčů jako Nasri, Ménez a dalších, kteří se neukázali v dobrém světle a nedělali dobrotu ani v kabině. Po jejich odchodu teď máme zdravou dobrou partu jako předtím a také finanční situace klubu se po pár měsících vrací do normálu. Pokud vhodně doplníme 1-2 posty, nemusela by to být špatná sezona. Kéž by se nám podařilo navázat na tu předloňskou, kdy jsme skončili pátí."

Poprvé otcem

Krátce po podpisu vylepšeného kontraktu dostal Čelůstka další letní "dárek" v podobě narození prvního potomka - 1. srpna se totiž stal otcem syna Sebastiena.

"Narození dítěte je ještě mnohem víc než historická výhra na Besiktasi. Užil jsem si s ním každou vteřinu a už teď se těším, až ho po nedělním zápase uvidím, protože se na pár dní dostanu domů do Česka," zasnil se. "Nedávno jsem viděl v televizi rozhovor s Miroslavem Stochem ze Slavie a ve všem s ním souhlasím. Fotbal milujeme, ale mimčo je mimčo. Je teď jednoznačně největší prioritou životních hodnot," doplnil.

Zavřené dveře v reprezentaci?

Čelůstka se loni v březnu vrátil po třech a půl letech do národního týmu a v přátelském utkání s Litvou (3:0) odehrál druhý poločas. Stejný scénář se opakoval také v červnu v Belgii (1:2) a v listopadu na turnaji v Kataru proti Islandu (2:1). V individuálním hodnocení dle novinářů i expertů nezklamal, ale další pozvánku od té doby nedostal.

O stabilní pozici dlouhodobě neúspěšně bojuje i přesto, že od přestupu z pražské Slavie v roce 2011 pravidelně nastupoval v cizině za Trabzonspor, Sunderland, Norimberk a také nyní v Antalyasporu. Na otázku, zdali není z pozice náhradníka v aktuální nominaci kouče Karla Jarolíma pro souboje s Ukrajinou a Ruskem frustrován, odpověděl stroze: "Reprezentaci nechci komentovat."

Profesionálem alespoň pět dalších sezon

V červnu příštího roku oslaví důrazný stoper 30. narozeniny, což ve fotbalové kariéře znamená přinejmenším pokročilejší věk. "Když na začátku blikne trojka, je to určité znamení. Ale jestli mi to zdraví dovolí, rád bych ještě pět let hrál. Pokud možno v zahraničí," vyslovil přání milovník italské kuchyně, který by se nebránil pokračování v Turecku.

Ondřej Čelůstka z Antalyasporu v souboji s Ricardem Quaresmou
zdroj: ABACA autor: AA/ABACA

"Jsem tady maximálně spokojený ve všech ohledech. Osobním životem počínaje, fotbalem konče. Líbí se mi i mentalita zdejších lidí a přístup k nám fotbalistům. Ligové zápasy se navíc hrají na krásných stadionech vybudovaných pro možné Euro 2024," vyjmenoval pozitiva angažmá v zemi půlměsíce.

Po štacích v Serii A, Premier League a druhé bundeslize řadí Čelůstka Süper Lig vysoko a myslí si, že ač není v České republice příliš sledovaná, srovnání se zmíněnými soutěžemi snese. "Anglická liga je považovaná za nejlepší na světě a z vlastní zkušenosti to můžu potvrdit. Německá je hodně běhavá, v Itálii se lpí na taktické vyspělosti. Turecká je techničtější s výrazným počtem individualit," hodnotil.

Zlín a Slavia stále v srdci

Přestože hraje v zahraničí už více než sedm let, na českou ligu nezapomíná. Pozorně sleduje jak počínání mateřského Zlína, tak pražské Slavie, odkud v roce 2010 zamířil skrze hostování do Palerma a následně přestoupil do Trabzonsporu. "Oba týmy se mi letos moc líbí. Pondělní derby Zlína se Slováckem (4:0) jsem viděl na internetu a Slavia? Ta má v mých očích nejlepší kádr u nás."

I proto favorizuje v sobotním šlágru s mistrovskou Plzní spíše sešívané. "Jakožto bývalý slávista jí budu samozřejmě přát úspěch. Na působení v Edenu mám pěkné vzpomínky. Byl to pro mě odrazový můstek do Evropy," uznal.

Utkání Slavia - Plzeň se věnoval i nový díl Fotbal fokus podcastu: (od 44:52)

Čtyřnásobný český reprezentant kromě nejvyšší soutěže bedlivě monitoruje i druhou ligu. V Pardubicích se totiž snaží prosadit o dva roky mladší bratr Tomáš. "Chtěl bych ho pochválit za výkony z poslední doby a pevně věřím, že jednou dosáhne minimálně na svůj prvoligový sen, pro který nepřestává dělat maximum," zakončil Čelůstka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články