Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Vyloučil gólmana při penaltovém rozstřelu. Sudí Proske překvapil nejen irské mladíky

Vyloučení hráče při penaltovém rozstřelu rozhodně není ve fotbale běžnou věcí. Během čtvrtfinále mistrovství Evropy do 17 let mezi Irskem a Nizozemskem k němu ale došlo. Hlavní roli přitom hráli irský brankář Jimmy Corcoran a český rozhodčí Zbyněk Proske.

Rozhodčí Zbyněk Proske v zápase Irska s Nizozemskem
zdroj: Reuters

Nizozemští mladíci mohli postoupit do semifinále fotbalového Eura sedmnáctiletých, kdyby kapitán Daishawn Redan proměnil penaltu. Jenže irský brankář Corcoran ji vyrazil.

A v tu chvíli vstoupil do hry český rozhodčí Zbyněk Proske. Na radu ukrajinského asistenta udělil irskému brankáři žlutou kartu. Proti střele totiž vystoupil moc brzy. Corcoran ovšem už jednu žlutou měl, v slzách tak předal dres spoluhráči. Oisin McEntee opakovanou penaltu nevychytal a Irsko z turnaje vypadlo.

Je nám líto, video expirovalo.
Sudí Proske šokoval svět nezvyklým vyloučením

"Ještě v době toho kopu byl pomalu na čáře, takže to bylo hodně přísné," okomentoval situaci bývalý reprezentační brankář Radek Černý.

Záběry UEFA dávají za pravdu nespokojeným Irům. Amatérské video ale ukazuje, že Corcoran skutečně vyskočil dřív. Přestupek vehementně hlásil čárový sudí. Otázkou ale je, jestli měl rozhodčí Proske hned sahat po žluté.

"Nesetkal jsem se s tím, že by měl brankář za to, že šel dřív, dostat žlutou kartu. Možná opakovaně. Ale napoprvé, dost těžko," poznamenal Černý.

"Stejně bych se musel rozhodnout v každém zápase," konstatoval nicméně po utkání pro Seznam.cz český sudí. Irové se hodně zlobili a rozhodčímu spílali zkušený manažer Martin O'Neill nebo trenér Colin O'Brien. Ten se posléze nechal slyšet, že mu bylo řečeno, že rozhodčí už brankáře varoval.

Podivnosti se nicméně ve fotbalových penaltách stávaly vždycky. "V přátelském utkání s Tottenhamem v Jihoafrické republice nechal rozhodčí dvakrát opakovat. Až napotřetí to uznal. No, ale to bylo v přátelském utkání," zavzpomínal Černý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články