Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Výkonný výbor rozhodl. Čeští fotbalisté v případě postupu proti Rusku nenastoupí

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR na mimořádném zasedání schválil, že česká reprezentace v březnu v play-off kvalifikace o postup na mistrovství světa v Kataru nenastoupí do případného utkání proti Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Svaz následoval Polsko a Švédsko, které stejný krok oznámily v sobotu. FAČR o tom informovala na svém webu.

Utkání Česko – Estonsko
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Český tým se má ve své barážové větvi 24. března představit ve Švédsku a v druhém semifinále má Rusko hostit Polsko. O pět dní později se spolu mají ve finále o účast v Kataru utkat vítězové obou zápasů a v přípravném duelu také poražené celky. Zatím není jasné, jak FIFA, která světový šampionát pořádá, celou situaci vyřeší.

Předseda FAČR Petr Fousek už v sobotu prohlásil, že si nedovede představit, že by český tým proti ruskému výběru nastoupil. Procedurálně to ještě musel potvrdit výkonný výbor, který dnes rozhodnutí schválil jednomyslně.

"Výkonný výbor pověřil předsedu Petra Fouska a generálního sekretáře FAČR Michala Valtra jednáním směrem k UEFA a FIFA ve věci rozhodnutí výkonného výboru nehrát případné utkání proti Rusku," uvedla FAČR v prohlášení. Fousek s Valtrem budou také s UEFA jednat o iniciativě některých okresních svazů, které nechtějí, aby se ruské kluby účastnily soutěží UEFA.

Výkonný výbor UEFA v pátek rozhodl, že ruské a ukrajinské kluby a národní týmy obou zemí budou v soutěžích UEFA až do odvolání hrát domácí zápasy na neutrální půdě. Zároveň přesunul finále Ligy mistrů z Petrohradu do Paříže.

Není jasné, jak FIFA a UEFA situaci v "české" větvi play-off vyřeší. Jednou z možností je kontumace zápasů ve prospěch Ruska. V úvahu ale vzhledem k aktuální situaci připadá i vyřazení ruského týmu ze soutěže.

Ukrajina čelí ruskému útoku od čtvrtečního rána.


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články