Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Vychovalo beka Realu Madrid. Na Slavii ale půjde Rio Ave bez velkých jmen

Praha – Bude to pro Slavii náročnější dvojutkání než proti Levadii Tallinn. Ovšem ani Rio Ave, s nímž se Pražané utkají ve 3. předkole Evropské ligy, do Edenu nepřiváží kádr, ve kterém by vynikala nějaká velká jména. Nebylo tomu tak však vždy. Ještě na jaře v zelenobílém dresu střílel góly Hélder Postiga a v severoportugalském celku vyrostl třeba Fábio Coentrao, současný hráč Realu Madrid.

Fábio Coentrao z Realu Madrid v utkání proti Basileji
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Už jako malý chlapec se proháněl po trávníku tréninkového hřiště Rio Ave, ale i v útlém věku bylo jasné, že na severu Portugalska roste velká hvězda. Levý bek či křídelník Fábio Coentrao své vrstevníky jasně převyšoval a nebylo tak divu, že už v šestnácti letech odehrál první tři zápasy za A-tým.

Z Coentraa se během chvíle stal důležitý člen sestavy a jeho kariéra jistými kroky směřovala vzhůru. Brzy ho koupila Benfica, v jejímž dresu se po pár hostováních stal oporou, a vše vyvrcholilo v roce 2011 odchodem do slavného Realu Madrid za téměř miliardu.

Člen seniorské reprezentace Portugalska byl v té době na vrcholu. V posledních měsících sice jeho kariéra i kvůli zranění, jež ho stálo účast na Euru, poněkud upadla. Osmadvacetiletý bek však nadále zůstává největší hvězdou, která kdy v Rio Ave vyrostla.

Fábio Coentrao v dresu Portugalska
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Klubem z regionu Vila do Conde prošly za dobu existence i další zajímavá fotbalová jména, a to zejména v rámci hostování. Zkušenosti zde sbírala současná brankářská opora Atlética Madrid Jan Oblak či kmenový hráč Chelsea Christian Atsu. V devadesátých letech byl koučem otec současného manažera Manchesteru United José Mourinha José Manuel Mourinho Félix.

V jarní části minulé sezony pak za Rio Ave střílel branky dlouholetý portugalský reprezentant a bývalý hráč Tottenhamu a Valencie Hélder Postiga. V kádru pro podzimní část ale chybí a do Prahy tak na úvodní zápas 3. předkola přijíždí kádr, v němž se výraznější jméno hledá těžko.

Útočník ve formě, záložník, o něhož stáli ve Francii

Na koho si teda Slavie bude muset dát pozor? V útoku to bude zejména Yazalde. Sedmadvacetiletý Portugalec v loňské sezoně nastřílel v lize jen tři branky, ale příprava na tu letošní mu podobně jako týmu vyšla na výbornou. K třem výhrám a jedné remíze přispěl hned třemi góly a byl to právě on, kdo rozhodl generálku s Gijonem jediným zásahem.

V záloze, která je složena jak z mladých, tak i zkušených hráčů, by měl vynikat zejména Alhassan Wakas. Podle transfermarktu je přibližná cena čtyřiadvacetiletého středového záložníka z Ghany kolem 2 milionů eur a dříve se o něj zajímalo třeba francouzské Toulouse.

Mix zkušenosti a mládí je i v defenzivní řadě, která je pro hru Rio Ave klíčová. Ze 14 výher v minulé ligové sezoně sedmkrát zvítězil 1:0 a stejným výsledkem.

Pokud tým nastoupí jako v generálce, stoperské dvojici bude velet André Vilas Boas, jenž si chvíli zahrál i za Porto a je takřka jmenovec známého trenéra. Na krajích by pak měli pendlovat mladíci Nadjack a Rafa Soares. V bráně by pak měl na vše dohlížet už pětatřicetiletý Brazilec Cássio.

Oproti Slavii, která se v létě pustila opět do velkých nákupů a přivedla třeba Gino van Kessela, portugalský tým téměř nikoho nového před sezonou nepřivedl. Největší změna tak nastala na lavičce.

Po skvělém šestém místu v loňské sezoně, které znamenalo právě postup do předkola Evropské ligy, u týmu skončil Pedro Martins a na jeho místo přišel bývalý portugalský reprezentant Capucho, jenž však zatím příliš trenérských zkušeností neposbíral. V pozici hlavního kouče doposud vedl pouze dorostenecký tým Porta a druholigový Varzim SC.

Slavie tak určitě má šanci postoupit i do další fáze kvalifikace o Evropskou ligu. Potřebuje však určitě podat kvalitnější výkon než proti Tallinnu, přes který postoupila za pět minut dvanáct.

Je nám líto, video expirovalo.
Van Kessela už v Praze poznávají fanoušci a chválí si spolupráci se Škodou

Hlavní zprávy

Nejčtenější články