Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Výbor FAČR se na způsobu volby šéfa znovu nedohodl

Praha - Ani dnešní zasedání výkonného výboru FAČR nepřineslo shodu, jak se bude ve čtvrtek 17. listopadu volit předseda českého fotbalu. Funkcionáři odmítli další předložený návrh volebního řádu. Po jednání o tom informoval první místopředseda FAČR Dalibor Kučera. Vedení českého fotbalu řeší jméno nového předsedy od 26. června, kdy na funkci rezignoval Ivan Hašek. Na 16. září byla svolána valná hromada, která ale skončila ještě dříve, než začala. Delegáti se totiž neshodli na volebním řádu, o kandidátech Jindřichu Rajchlovi, Miroslavu Peltovi a Martinu Šifaldovi se ani nehlasovalo.

Valná hromada FAČR
zdroj: ČT24

Na nadcházející valné hromadě chtějí na křeslo prvního muže fotbalu kandidovat znovu Pelta s Rajchlem, k nim se přidal i Tomáš Paclík. Jenže také tentokrát se zatím zdá, že první muž zvolen nebude. Už poněkolikáté se přední funkcionáři nedokázali shodnout, jak dojít k nějakému výsledku.

Pět hlasů nestačilo 

"Proti (návrhu volebního řádu) se postavili pánové Rajchl, Votík, Voženílek a Tancoš, Karel Poborský se zdržel hlasování a při omluvené neúčasti pánů Paclíka s Kašným pět zbylých hlasů bohužel nestačilo," vysvětlil Kučera, který návrh předkládal.

Valné hromadě tak bude ve čtvrtek předložen volební řád, který má za úkol přesně podle nových asociačních stanov připravit legislativní a právní oddělení FAČR. "Na pondělí svolávám delegáty moravské komory, abych je s tímto volebním řádem seznámil. Bude kopírovat znění stanov přesně tak, jak moravští delegáti prosazovali již před minulou valnou hromadou," dodal Kučera, který je po odchodu Haška administrativně prvním mužem fotbalu.

Jindřich Rajchl
zdroj: isifa/LN autor: Pavel Wellner

Už na pondělním jednání se výkonný výbor shodl, že valné hromady se mohou zúčastnit jen statutární zástupci klubů, krajů a okresů. Nikoli zástupci s plnou mocí, kterých bylo na minulé valné hromadě devatenáct. "Dnes nám navíc bylo doručeno vyjádření Ústavu pro stát a právo, které nám potvrdilo, že účast na základě plné moci není podle jeho výkladu možná," dodal Kučera a podotkl, že se tak potvrdilo tvrzení moravské komory z poslední valné hromady.

Konání volební valné hromady ale podle něj stále není ohroženo. Volební řád může být předložen ještě i na jejím začátku. "To se také stane," prohlásil Kučera.

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články