Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Všechno, nebo nic. Na Spartu, Liberec a Slavii čeká rozhodující duel v boji o EL

Praha – Už jen jeden zápas a bude jasné, které týmy si na podzim zahrají Evropskou ligu. O postup do základní skupiny budou ve 4. předkole bojovat i tři čeští zástupci, Liberec, Sparta a Slavia. V nejlepší situaci je Slovan, který si z Larnaky přivezl výhru 1:0. Vše ve svých rukou má i Sparta po remíze 0:0 na půdě Sönderjyske. V nejsložitější pozici je Slavia, jež musí smazat trojbrankové manko na půdě Anderlechtu. Přímý přenos utkání Sparta – Sönderjyske sledujte na ČT sport nebo na našem webu od 19:50.

Tomáš Koubek ještě v dresu Sparty neinkasoval gól
zdroj: ČTK/POLFOTO/NORDE ERNST VAN

Fotbalisté Sparty si na Letné proti Sönderjyske zahrají o třetí účast v základní skupině Evropské ligy za sebou. Kouč Pražanů Zdeněk Ščasný však moc dobře ví, že jestli chtějí jeho svěřenci pomýšlet na postup, musí se oproti úvodnímu měření sil výrazně zlepšit.

"Jestli chceme postoupit, tak se musíme doma výrazně zlepšit. Hodně nás svázala role favorita, která nám nesedí, ale doma ji musíme potvrdit, ať chceme, nebo ne," prohlásil po prvním zápase Ščasný.

Spartu by mohla povzbudit nedělní ligová výhra 3:0 nad Jabloncem, po které se jako neporažená posunula po čtyřech kolech na první místo tabulky. "Před čtvrtkem jsme takové vítězství potřebovali, snad nám to pomůže," řekl Lafata, který proti severočeskému klubu ukončil dvěma góly střelecký půst v sezoně.

Sönderjyske v generálce remizovalo 2:2 s Midtjyllandem a ani v šestém kole domácí soutěže se nedočkalo vítězství. Trenér Ščasný ale nečeká, že by dánský soupeř přijel na Letnou jen bránit. "Proti Midtjyllandu hráli úplně něco jiného, než bych od nich čekal. Moc nebránili, ale vysoko napadali a hráli na polovině soupeře. Takže těžko říct, s čím přijedou," uvedl.

Sönderjyske, které je v pohárech nováčkem, bude kvůli kartám v Praze chybět nejlepší hráč z domácího duelu záložník Adama Guira. "Myslím, že Sparta je pořád velkým favoritem na postup. Má v kádru několik reprezentantů a doma nás určitě dostane pod tlak. Doufám, že odoláme a vytvoříme si i nějaké šance," řekl trenér Jakob Michelsen.

Předpokládané sestavy:

Sparta: Koubek - Karavajev, Holek, Kadlec, Costa - Šural, Vácha, Dočkal, Čermák, Holzer - Lafata

Sönderjyske: Skender - Pedersen, Kanstrup, Maak, Dal Hende - Hedegaard, Kroon, Drachman, Madsen, Absalonsen - Okwi

Absence: Konaté (vyřazen z týmu), Matějovský (zranění), Brabec (nejistý start) - Guira (3 ŽK), Kroon (nejistý start), Bechmann (zranění).

Liberec chce po duelu s Larnakou slavit čtvrtý postup do skupiny

Fotbalisty Liberce dělí jediný zápas od toho, aby vybojovali historicky čtvrtý postup do základní skupiny pohárů a druhý po sobě. Severočeši si přivezli z Kypru výhru 1:0 a v odvetě jim stačí uhrát remízu. Na lavičce bude chybět Jindřich Trpišovský, který byl v úvodním souboji vykázán na tribunu.

Slovan je v podobné pozici jako ve 3. předkole, v němž šel do domácí odvety proti Admiře Mödling s venkovní výhrou 2:1 v zádech a před svými fanoušky pak zvítězil 2:0.

"Je to otevřený zápas, Larnaka je velmi silná venku a my to víme. Musíme se připravit stejně svědomitě jako na venkovní zápas. Na náskok 1:0 nesmíme spoléhat. Nic není ukončeno, jako favorit se ještě necítíme. Chceme vyhrát, chceme, aby se zápas řídil podle našich not," řekl kapitán Slovanu Lukáš Pokorný.

"Výsledek je to fantastický. Doufám, že to dotáhneme, i když to bude velmi těžké. Larnaka dokázala v předchozím předkole vyhrát na hřišti Spartaku Moskva, takže je venku možná ještě nebezpečnější než doma," připomněl Trpišovský nečekaný triumf kyperského vicemistra na hřišti ruského favorita. Larnaka navíc vyhrála i předchozí dva venkovní zápasy v prvním a druhém předkole.

"Pozice je to výborná. Neinkasovali jsme, vezeme výhru. Doma to hlavně musíme pohlídat a dotáhnout postup. Ale nečeká nás ještě vůbec nic jednoduchého," prohlásil střelec jediného gólu na Kypru obránce Vladimír Coufal. "Musíme to v odvetě potvrdit. Důležité bude pokud možno neinkasovat, pak máme postup jistý," konstatoval slovenský brankář Martin Dúbravka.

Trenér Trpišovský byl v úvodním utkání vykázán na tribunu kvůli incidentu s domácím hráčem, který vběhl až na libereckou střídačku a pak se po minimálním kontaktu s koučem teatrálně skácel na zem. Trpišovský do rozhodnutí disciplinární komise UEFA nesmí na lavičku a v odvetě ho zastoupí asistenti. "Na videozáznamu je vidět, že došlo jen k minimálnímu kontaktu. Naštěstí jsem to odnesl já, což je lepší, než kdyby to odnesl někdo z našich hráčů třeba druhou žlutou kartou," podotkl Trpišovský.

"Myslím si, že přípravu to nijak neovlivní. Veškeré informace si řekneme už na hotelu, veškeré věci, které se týkají zápasu, budeme mít nastíněné. Samozřejmě se může stát cokoliv, ale jsme připraveni na všechny možnosti, na veškerý vývoj," řekl jeden z asistentů Jaroslav Köstl.

Liberec pod vedením Trpišovského v součtu s minulou sezonou vyhrál všech sedm zápasů v předkolech Evropské ligy. "Ještě pořád máme před sebou jeden zápas. Nerad bych, aby se z těch osmi nepovedl právě tento. Vím, co nás to stálo úsilí. Nechci to zakřiknout," podotkl Trpišovský.

Ve víkendovém ligovém utkání s Brnem (0:0) šetřil naprostou většinu základní sestavy. Kvůli zranění by měl chybět pouze Petr Ševčík. Larnaka dokonce vůbec nehrála a první kolo kyperské ligy měla odložené.

"Jsme s Libercem na velmi podobné herní úrovni. Pozice je ve srovnání se Spartakem Moskva horší, neboť Liberec je výkonnostně zhruba stejně kvalitní celek, tentokrát již ale musíme vyhrát," uvedl trenér Larnaky Imanol Idiakez.

Předpokládané sestavy:

Liberec: Dúbravka - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Breite, Sýkora - Bartl, Folprecht, Vůch - Baroš.

Larnaka: Miňo - Mintikkis, Murillo, Mojsov, Tete - Boljevič, Charalambus - Tričkovski, Larena, Tomás - Alves.

Absence: Ševčík (zranění) - Ortiz (trest za ČK), Truyols, Catala (oba nejistý start).

Slavia se pokusí v Bruselu zdramatizovat souboj s Anderlechtem

V mnohem složitější pozici než zbylé české celky je Slavia, která doma prohrála s Anderlechtem 0:3 a postup se jí výrazně vzdálil. Sešívaní by ale v Belgii ještě rádi dvojzápas proti favoritovi zdramatizovali. Minimálně chtějí získat body do koeficientu.

"Že jsme doma prohráli 0:3, to je hodně špatné. Vždy nějaká šance je, ale tady je hodně malá," řekl před odletem do Bruselu trenér Dušan Uhrin mladší. "Určitě chceme vyhrát a uvidíme podle průběhu, jestli se nám povede něco víc. Chceme se rozloučit důstojně, když se budeme loučit. Uděláme vše pro to, abychom bodovali do koeficientu. Budeme hrát útočně," doplnil slávistický kouč.

Pražané, kteří se letos do evropských pohárů vrátili po téměř sedmi letech, naposledy na evropské scéně zvítězili venku v srpnu 2007 v předkole Ligy mistrů na půdě Ajaxu Amsterodam 1:0. "Moc reálný postup asi není. Museli bychom mít hodně velké štěstí. Myslím, že takových 15 procent je naše šance, není nějak extra velká," řekl záložník Josef Hušbauer.

Pražané vědí, že ke zdramatizování potřebují skórovat jako první. "Kdybychom dali první gól, bylo by to o dva. Každého to znervózní, když soupeř dotahujeme. Uvidíme," řekl Uhrin. "Ideální scénář by byl do páté minuty rychlý gól, do poločasu druhý, v 93. minutě na 3:0 a v prodloužení čtvrtý," usmál se Hušbauer.

Zatímco Slavia v generálce na odvetu vyhrála 3:0 nad Příbramí, Anderlecht v belgické lize jen remizoval 2:2 na půdě Eupenu. "Taky nemají v lize nějakou extra fazónu. Vždy když mančaft udělá dobrý výsledek venku, může se stát, že to trochu podcení," řekl Hušbauer.

Anderlecht ale podcenění odmítá. "Byla by chyba si myslet, že se můžeme v odvetě spolehnout na svůj náskok. Uděláme vše pro to, abychom i doma vyhráli," řekl trenér "Fialek" René Weiler.

Předpokládané sestavy:

Anderlecht: Roef - Appiah, Mbodji, Nuytinck, Acheampong - Tielemans, Dendoncker - Hanni - Chipciu, Teodorczyk, Capel.

Slavia: Berkovec - Bořil, Bílek, Frydrych, Švento - Souček - Van Kessel, Hušbaeur, Zmrhal - Mešanovič, Škoda.

Absence: Obradovič, Najar, Alvarez (všichni zranění) - Deli, Ščuk, Železník (všichni zranění), Mikula (nejistý start).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy