Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Všechno je s otazníkem, shodují se Holoubek a Žilák. V době bezčasí tvoří herní koncepci

Ze současného pandemického bezčasí nepanuje radost na žádné straně, ani té fotbalové. Reprezentační trenéři David Holoubek a Jiří Žilák ale zároveň ví, že se se situací momentálně nedá hnout, a vyčkávají proto, jak se věci vyvinou. Devatenáctka má zrušené Euro, příprava vázne i u hráčů do osmnácti let.

Trenéři reprezentace David Holoubek a Jiří Žilák
zdroj: ČT sport

Česká reprezentace do 19 let přišla o jednu z vysněných met. UEFA totiž zrušila nejen závěrečnou fázi kvalifikace, v níž měl startovat také český výběr, ale rovněž celý finálový turnaj v Severním Irsku.

"Cítím veliké zklamání i za hráče, protože v mládeži vidím kvalifikaci a mistrovství Evropy kategorie U19 jako vrcholné akce," říká Žilák, který měl národní tým do 19 let v kvalifikaci a případně i na šampionátu vést.

"V září jsme měli kemp, ten nám pomohl, ale je to komplikované. Hráče potřebujete vidět v mezinárodní konfrontaci, ale ta teď není možná, takže čerpáme z utkání hráčů v klubech. Je to všechno s otazníkem," vysvětluje Žilák, jinak kouč dvacítky.

Je nám líto, video expirovalo.
Můj fotbal

David Holoubek kvůli koronavirovým případům pomáhal v září a říjnu se skladbou áčka. Pod jeho vedením dokonce nastoupil narychlo složený náhradní výběr výhradně z domácí ligy, který prohrál se Skotskem 1:2.

Fotbalová asociace ČR ho následně využila znovu, když v říjnu poskládal širší náhradní tým z české ligy, který čítal 32 jmen. Výběr byl pod Holoubkem připraven zaskočit pro případ, že by původní mužstvo nemohlo na odvetu do Skotska odcestovat.

Teď Holoubek řeší podobné problémy jako Žilák, který mu byl u skládání náhradního áčka nápomocen.

"Situace a doba jsou takové, že máme obecně problémy se zápasy se zahraničními týmy. To teď není možné, ale hráče sledujeme v soutěžích, které hrají v České republice," tvrdil Holoubek ještě před zavedením nouzového stavu v zemi.

Utkání Česko U18 - Maďarsko U18
zdroj: twitter.com/Česká fotbalová reprezentace

Ještě na přelomu srpna a září stačil proběhnout týdenní kemp, kde trenéři na soustředění alespoň viděli své svěřence, pracovali s nimi a komunikovali.

"Teď nás to ale velice omezuje. Chtěli bychom hrát mezinárodní zápasy, ale v tuhle chvíli to prostě není možné," říká někdejší trenér Sparty a Liberce, který teď vede fotbalisty do osmnácti let.

Nyní, když se utkání nekonají, mají realizační týmy více času na skladbu herní koncepce.

"Snažíme se s kolegy vytvořit i zásady, které bychom rádi, aby se v zápasech objevovaly, a budeme je potom prezentovat hráčům," doplňuje Žilák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články