Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Vrba před losem kvalifikace: Chtělo by to někoho, kdo má občas výkyvy formy

Praha – Půjde česká reprezentace na Španěly, či narazí na přijatelnější soupeře jako Řecko? Trenér českého výběru Pavel Vrba doufá před losem kvalifikace EURA 2016, který se uskuteční ve francouzském Nice, v možnost číslo dvě. O konkrétních jménech soupeřů však mluvit nechtěl.  Je si pouze jistý, že by se rád vyhnul Slovensku. "Mají zajímavou generaci a skoro všechny hráče tam znám," prozradil. Přímý přenos sledujte od 12:00 exkluzivně na našem webu.

Český tým bude při losu kvalifikace evropského šampionátu, který se uskuteční ve Francii, nasazen v koši dvě společně se Švýcarskem, soupeřem z kvalifikace o mistrovství světa Dánskem či silnou Belgií, za což je Vrba rád. "Před pár lety ji nikdo moc nebral a teď by se jí každý rád vyhnul," řekl na adresu Belgičanů Vrba.

Padesátiletý trenér, který národní tým převzal teprve v prosinci, považuje za klíčové, koho Česko dostane z prvního a třetího koše. "Samozřejmě se na to dívám, v duchu nějaké přání mám a v předstihu kalkuluju, jaká skupina by pro nás mohla být dobrá a naopak," řekl Vrba, který si však zároveň myslí, že nároční soupeři mohou na jeho svěřence čekat i v nižších koších, kde figuruje třeba Arménie, Bulharsko či Skotsko.

Do prognóz ohledně vysněné skupiny se bývalý trenér Plzně příliš pouštět nechtěl. Dle něj by se mu to mohlo vymstít. Z prvního koše, v němž figuruje devítka největších favoritů včetně obhájců titulu ze Španělska, Itálie, Německa nebo Portugalska, by však rád narazil na některého z hratelnějších soupeřů. "Vesměs jde o týmy velmi úspěšné na všech předchozích šampionátech. Možná by bylo dobré jít na někoho, kdo má občas trochu výkyv formy," prozradil.

Ze třetího koše by se zase rád vyhnul Slovensku, kde trénoval Žilinu či Púchov a jež ho před časem lákalo, aby převzal jeho národní celek. "Slováky bych si moc nepřál. Mají zajímavou generaci a já navíc díky svému dřívějšímu působení na Slovensku skoro všechny hráče dobře znám. Podle mě to je jedno z mužstev, které ze třetího koše může vyloženě překvapit," uznal kvality soupeře, který se podobně jako Češi nekvalifikoval na světový šampionát v Brazílii.

Los EURA může ovlivnit plány reprezentace, co se přátelských střetnutí týče. Norsko, Finsko a Rakousko, s nimiž Češi poměří síly v nadcházejících měsících, by se totiž mohly stát soupeři českého týmu ve skupině. "Pokud dostaneme Finsko s Rakouskem, budeme muset soupeře pro květen a červen změnit," podotkl. V případě Norska to již není možné, jelikož zápas je naplánován na 5. března. "Alespoň to bude pikantní a vzájemně se dobře poznáme," řekl Vrba.

Českého lodivoda, který se poprvé v kariéře zúčastní i samotného losování, potěšil fakt, že od letoška nebude muset česká delegace s ostatnícmi celky dojednávat jednotlivé termíny zápasů. UEFA totiž dopředu vytvoří termínový kalendář. "Je to rozumný krok. Dříve se uskutečnil los a mnohdy bylo kolikrát ještě složitější najít shodu mezi všemi týmy ohledně zápasových termínů, protože každý pro sebe chtěl to nejlepší… Teď se nebude kalkulovat ve smyslu, s kým chci kvalifikaci začít a s kým končit," dodal Vrba. 

V osudí se objeví jména 53 reprezentačních týmů, z nichž vznikne devět skupin. Jedinou
pětičlennou skupinu doplní Francie. Ta má účast na závěrečném turnaji jako pořádající země jistou a v kvalifikačním cyklu se svými soupeři, se kterými se objeví ve skupině, absolvuje přípravné zápasy. Premiérově do kvalifikace zasáhne také výběr Gibraltaru.

Vítězové, celky na druhých místech a nejlepší mužstvo z třetích míst přímo postoupí na ME. Zbylých osm týmů na třetích místech se utká v baráži. Na Euru bude poprvé startovat 24 celků.  Kvalifikace, jejíž jízdní řád bude znám bezprostředně po skončení losování, odstartuje v září letošního roku.

Složení losovacích košů:

Koš 1: Španělsko, Německo, Nizozemsko, Itálie, Anglie, Portugalsko, Řecko, Rusko, Bosna a Hercegovina

Koš 2: Ukrajina, Chorvatsko, Švédsko, Dánsko, Švýcarsko, Belgie, ČR, Maďarsko, Irsko

Koš 3: Srbsko, Turecko, Slovinsko, Izrael, Norsko, Slovensko, Rumunsko, Rakousko, Polsko

Koš 4: Černá Hora, Arménie, Skotsko, Finsko, Lotyšsko, Wales, Bulharsko, Estonsko, Bělorusko

Koš 5: Island, Severní Irsko, Albánie, Litva, Moldavsko, Makedonie, Ázerbájdžán, Gruzie, Kypr

Koš 6: Lucembursko, Kazachstán, Lichtenštejnsko, Faerské ostrovy, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články