Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Vrba před Islandem nevylučuje překvapení v sestavě

Reykjavík - Pavel Vrba před utkáním kvalifikace na ME s Islandem nevylučuje překvapení v základní sestavě. Přímý souboj s islandským týmem ještě nepovažuje za klíčový pro situaci v tabulce, vítěz ale podle něj udělá obrovský krok k postupu.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Češi v prvním vzájemném duelu zvítězili 2:1, když dokázali otočit nepříznivé skóre. "Jelikož očekávám, že domácí trenér bude reagovat na to, jak se vyvíjel zápas v Plzni, tak možná překvapíme nějakým hráčem, s kterým možná nepočítal do základní sestavy," řekl Vrba v Reykjavíku.

Musí vyřešit otázku, koho postavit na hrot útoku místo zraněného Davida Lafaty. V úvahu připadají hlavně Tomáš Necid a Milan Škoda. "Samozřejmě že nějakou myšlenku v hlavě mám, i když těch variant není moc, asi jenom pět," usmál se Vrba. "Slibuji, že to nebudeme hrát jako Španělsko na mistrovství Evropy v Polsku s šesti záložníky," dodal.

Český celek vede tabulku skupiny o bod před Islandem a případná výhra by ho hodně přiblížila postupu na šampionát. "Myslím, že ani pro nás ani pro Island to není klíčové utkání. Bude se pak ještě hrát o dvanáct bodů. Samozřejmě je to důležité utkání, ale ne klíčové. Kdo vyhraje, tak samozřejmě udělá obrovský krok k postupu," řekl Vrba. "Hráčům na dnešním mítinku jsem řekl, že je to vlastně stejné jako dvojzápas kvalifikace Ligy mistrů. Může totiž rozhodovat i bilance ze vzájemných utkání, takže je to podobné jako boj o Ligu mistrů," dodal.

Islandský trenér před zápasem prohlásil, že s českým týmem by nebylo ostudou remizovat, podle Vrby jde ale spíš o psychologickou hru. "Beru to jako obrovský kompliment od trenéra, který ví, že chce vyhrát, a trošku tady vykládá, že mu stačí remíza. Přitom má ty nejvyšší ambice. Kdyby mu stačil bod, tak bychom si mohli sednout na pivo, ten bod domluvit a jet domů," vtipkoval Vrba. "Když budeme po zápase vědět, že to bylo na remízu, tak to budeme respektovat, ale samozřejmě chceme vyhrát," dodal kouč.

Je si vědom, že Island má doma velkou sílu. Poslední pět zápasů na svém stadionu neinkasoval a porazil Nizozemsko i Turecko. "Oba týmy přijely s obrovským sebevědomím a trošku jim chyběla pokora. To z naší strany nehrozí, protože respektujeme obrovskou kvalitu islandského fotbalu. Z tohoto pohledu to bude mít Island těžší než s Holandskem a Tureckem a věřím, že zápas bude mít stejnou kvalitu jako v Plzni," řekl Vrba.

Češi přiletěli na Island už ve středu, aby si zvykli na dvouhodinový časový posun, ale i na to, že prakticky celý den je na severském ostrově světlo. "Dnes dopoledne jsme byli na velrybách, odpoledne máme domluvené nějaké procedury. Zítra dopoledne jdeme po památkách a uvidíme, jak to dopadne večer," žertoval Vrba. "Teď vážně, samozřejmě jsme přijeli hlavně kvůli fotbalu. Pečlivě se připravujeme, měli jsme hodinové video, hráči viděli sestřihy ze všech utkání Islandu. Myslím, že u těchto důležitých utkání je naprosto normální přiletět dříve," dodal Vrba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články