Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Vrba: Pokud budeme mít míč, budeme všichni ofenzivní

Praha – Za osm dní přijde velká trenérská premiéra Pavla Vrby, v přípravném zápasu proti Norsku poprvé povede národní tým. Dnes absolvoval svou první nominační tiskovou konferenci. Klidně a trpělivě vysvětloval svá rozhodnutí. Proč se ve výběru neobjevil Tecl nebo Čelůstka? A vrátí se Milan Baroš nebo Pavel Horváth? I na tyto otázky odpovídal trenér Vrba na chatu.

Na brífinku i chatu zdůraznil svůj pohled na herní systém. V nominaci jsou jen dva čistí útočníci, to však neznamená ústup od ofenzivního pojetí. "Nerozděluju mužstvo na útočníky a obránce, ale mužstvo na defenzivní a ofenzivní. Pokud budeme mít míč, budeme všichni ofenzivní," napsal.

Do nominace pro utkání s Norskem se nedostal Stanislav Tecl. To však neznamená, že šanci nedostane v blízké budoucnosti. "Standa samozřejmě v poslední době udělal obrovský pokrok, je ten, o kterém jsme se bavili, ale momentálně jsem se rozhodl pro Vydru a Lafatu, ale v budoucnu ho pozveme a budeme mu dávat prostor," zdůraznil Vrba.

Ve Vrbově výběru prozatím chybějí hráči jako Bednář, Vácha, Čelůstka nebo Jiráček. Kouč nevylučuje jejich pozdější zapojení do týmu: "Zase je to o pozici v mužstvu. Roman (Bednář) teď čeká na větší příležitost ve Spartě, a pokud ji dostane a bude se mu dařit jako dosud, tak se to postavení, co se týká národního mužstva, může změnit."

Nominace národního týmu na utkání s Norskem

Brankáři: Petr Čech (Chelsea), Tomáš Vaclík (Sparta)
Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Michal Kadlec (Fenerbahce), Marek Suchý (FC Basilej), David Limberský (Plzeň), Ondřej Mazuch (Dněpropetrovsk), František Rajtoral (Hannover)
Záložníci: Vladimír Darida (Freiburg), Bořek Dočkal, Josef Hušbauer, Ladislav Krejčí (všichni Sparta), Adam Hloušek (Norimberk), Tomáš Hübschman (Šachtar), Daniel Kolář (Plzeň), Tomáš Rosický (Arsenal)
Útočníci: Matěj Vydra (West Bromwich), David Lafata (Sparta)

"Samozřejmě Vácha je velmi zajímavý hráč a v termínech v červnu dostane prostor. Pokud bude mít takovou výkonnost jako teď, v nominaci bude," dodal. "Ondra (Čelůstka) momentálně je jako náhradník. Víme, že je úspěšný ve svém mužstvu, a netvrdím, že v budoucnu tu pozvánku nedostane," naznačil reprezentační trenér.

Téma Baroš není uzavřené

A návrat Milana Baroše? Ani ten Vrba zcela nevyloučil. "Pan Fitzel (reprezentační manažer) už s Milanem nějakou schůzku měl, ale bude záležet na jeho formě a zdravotním stavu. Nebudu říkat, že Milan v repre už nikdy nebude, ale bude záležet na jeho výkonnosti po zranění," vysvětlil trenér.

Fanoušky hodně zajímala možnost, zda by se v týmu mohl objevit plzeňský kapitán Pavel Horváth. "Uvidím, jestli uděláme zápas pro Pavla," naznačil Vrba.

Práci s mládeží je třeba zlepšit

Pro lepší výsledky v reprezentačním A-týmu je nutná rovněž spolupráce s mládežnickou základnou a s jednadvacítkou. Prozatím se v mužstvu mladíci neobjevili, to je však zřejmě jen dočasná záležitost. Mladíci se budou do týmu zapojovat postupně.

I z obecnějšího pohledu je podle Vrby důležitá práce s mladými talenty. "Většina prostředků by měla být věnována do mládeže. Měli bychom se vrátit tam, kde jsme byli před deseti dvaceti lety. Bohužel se mi zdá, že podmínky pro výchovu mládeže jsou stále horší, a o to je to složitější. Moje aktivita bude v tom, že určitě budu chtít, aby akademie a sportovní centra fungovala tak, jak mají. Začněme hlavně u sebe a v klubech, které by se o to měly starat," zdůraznil

Sám si je vědom, že národní tým nemá tolik opor jako v minulosti. Zůstává však optimistou a věří, že tahouni brzy přijdou. "Když se podíváme na minulost, měla reprezentace výrazné hráče v top mužstvech. Dnes nám to trochu chybí, protože v těchto mužstvech jsou už jen Čech a Rosický, ale jsem přesvědčen, že nám dorůstá generace, která by se do těch top mužstev mohla dostat," dodal trenér Vrba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články