Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vrba po návratu do Plzně: Uděláme maximum, aby se tu hrála Liga mistrů

Plzeň - S nejvyššími ambicemi přichází do známého prostředí úspěšný kouč Pavel Vrba. Druhou misi na lavičce Viktorie Plzeň sice zahájí až po konci letošní sezony, už nyní však střádá plány pro tu nadcházející. V posledních čtyřech kolech nicméně nebude zasahovat do práce současným trenérům Zdeňku Bečkovi a Pavlu Horváthovi.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Západočeský celek bude v závěru ročníku bojovat na dálku o titul se Slavií. Obě mužstva mají 59 bodů, ale úřadující šampioni disponují lepší bilancí vzájemných zápasů. "Kdyby chtěli, tak jim poradím. Ale říkal jsem jim, ať si o tom rozhodují sami. Byl bych nerad, kdybych je nějak ovlivnil a pak se to nepodařilo. Je to pouze na nich a nechci jim do toho zasahovat," řekl Vrba na tiskové konferenci.

Do konce sezony bude s plzeňským vedením řešit spíše budoucnost současného kádru. "Budu úkolovat lidi, abychom začali jednat s posilami. Ale nevidím důvod dělat velké zásahy. Tým už přebudováním prošel. Určitě to nebude tak, že budeme měnit celou jedenáctku. K tomu není důvod. Svým umístěním ukazuje, že kvalitu má," pokračoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Pavel Vrba bude opět trénovat Plzeň

Zkušený kouč plánuje zúžit kádr, zůstane Limberský?

"Nějaký přehled mám. Kádr mi přijde zbytečně velký. Chtěl bych ho spíše zúžit na nějakých 20 hráčů a tři gólmany," dodal. Počítá i se zkušenými hráči, jako jsou Roman Hubník či David Limberský, o jehož konci se kvůli údajnému prohřešku s životosprávou spekulovalo. "Jestli mají smlouvu, tak zůstat musí," řekl třiapadesátiletý kouč.

Během léta se také definitivně rozhodne o realizačním týmu. V něm by mohli působit také Bečka s Horváthem. Zatím je jisté, že prvním asistentem bude Dušan Fitzel, který s Vrbou spolupracoval u národního týmu i na podzim v ruské Machačkale. Tam s nimi byl i budoucí trenér plzeňských gólmanů Martin Ticháček.

"Dušan Fitzel má mnoho fotbalových zkušeností. Sedíme si i lidsky. Říkáme si pravdu do očí, i když to někdy bolí," vysvětlil Vrba.

Vysokých očekávání veřejnosti se nebojí

Ačkoli s Viktorií Plzeň v letech 2008 až 2013 dosáhl téměř všeho, co mohl, věří, že se mu na nejvydařenější období kariéry podaří navázat a možná ho i překonat.

"Kdybych nevěřil tomu, že to bude vypadat jako dřív, tak bych tady nebyl. A vždy se to dá někam posunout. Všichni vzpomínáme na Ligu mistrů a byli bychom rádi, kdyby se nám to povedlo znovu. To je pro česká mužstva to nejvzácnější, čeho se dá dosáhnout. Uděláme maximum pro to, aby se tu Liga mistrů hrála," prohlásil rodák z Přerova.

Kromě Plzně a Sparty jednal i s kluby v zahraničí, ale ke smlouvě to nevedlo. Nicméně připustil, že jej možnost návratu do Ruska lákala. "Jsem za tu zkušenost rád. A kdybych dostal do konce dubna zajímavou nabídku z Ruska, tak bych tam šel znovu. Ne nadarmo je tamější liga v koeficientu UEFA tak vysoko," uvedl Vrba.

Přímá vstupenka do Ligy mistrů je motivací pro všechny

Nyní už se těší na českou ligu, která bude mít podle něj v následující sezoně pikantní náboj i kvůli tomu, že by mistr mohl postoupit přímo do základní skupiny Ligy mistrů.

"Příští ročník bude hodně vážný, protože všichni budou chtít vyhrát titul. To je pro mě lákavé. Česká liga navíc šla nahoru. Kromě Plzně, Slavie a Sparty je tam Mladá Boleslav, hodně se zvedla i mužstva jako Teplice a Dukla," zakončil Vrba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články