Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Vrba po losu: Musíme se s tím poprat

Nice - Reprezentační trenér Pavel Vrba po losu kvalifikačním skupin na Euro 2016 nebyl nadšený. Přesto však situaci vidí jasně. Ze skupiny, která čítá velmi těžké protivníky - kromě jiných Nizozemsko či Turecko - nechce nic než postup.

"Některé skupiny možná vypadají relativně snadnější, ale když jsem bral reprezentaci, tak jsem řekl, že nic jiného než postup pro nás neexistuje. Musíme se poprat s touto těžší skupinou, doufat, že v ní všichni budou ztrácet body, že my jich budeme ztrácet nejméně a postoupíme," řekl Vrba, který převzal tým na konci minulého roku.

Nizozemsko, finalista světového šampionátu v roce 2010, je podle něj hlavní favorit skupiny. "Je to mužstvo, které patří k top hráčům na evropské scéně. Pak jsou tam takoví ti silní, jako je Turecko a podle mého názoru také Island, který v poslední kvalifikaci bojoval do poslední chvíle o postup na světový šampionát. A Lotyšsko a Kazachstán jsou varianty, které jsme si nejméně přáli. Ale chceme postoupit, musíme se s tím poprat," uvedl Vrba.

Pavel Vrba: "Začátek nevypadá příjemně, hrajeme hned s nejsilnějším a pak máme dva zápasy venku. Ale věřím, že 13. října večer si budeme říkat, že to byl dobrý začátek."

S tím souhlasí i šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. "Český fotbal by měl i v téhle skupině hrát o postup," soudí předseda FAČR. "Myslím, že se popereme s Tureckem a Islandem o druhé místo, což ale neznamená, že nemůžeme potrápit Nizozemsko. Přestože má věhlas a kvalitu, nedávám ho do absolutní špičky jako Španělsko nebo Německo. Přál jsem si v určité fázi, abychom se nedostali do téhle skupiny, ale stalo se, čekají nás nepříjemní protivníci. Rozhodně nejsme favorité, a to nám vyhovuje. Budeme chtít překvapit a postoupit."


Favorit z Nizozemska je sebevědomý. Kouč Louis van Gaal, který po mistrovství světa u reprezentace skončí, o postupu svých svěřenců nepochybuje. "Z historického hlediska jsme většinou tyhle soupeře poráželi. A protože se změnil postupový klíč a nově postupují vítězové skupin i týmy na druhých místech, měli bychom se kvalifikovat na mistrovství přímo," řekl trenér.

Postoupit bude chtít samozřejmě i Turecko, které po neúspěšné kvalifikaci na MS v Brazílii převzal historicky nejlepší turecký trenér Fatih Terim. Pod jeho vedením národní tým například porazil českou reprezentaci i na evropském šampionátu v roce 2008 a dospěl tehdy až do semifinále. "Turci jsou známí jako bašta fotbalu, je tam na prvním místě. Turci jsou asi víc než Island, ten je takovým černým koněm skupiny, který může překvapit," uvedl Vrba.

"Je to těžká skupina, ale ono jich tam moc snadných nebylo," říká sám kouč turecké reprezentace. "Rozhodovat budou detaily, musíme být co nejlépe připraveni a soustředit se sami na sebe. Dobře organizovaný tým může dosáhnout čehokoli. A náš cíl je postup do Francie, na tom se nic nemění. Potenciál a sílu na to máme. Jen je třeba předvádět vyrovnané výkony."

Vrba připustil, že si Island, který v poslední kvalifikaci mistrovství světa neuspěl v baráži, nepřál. "Udělal obrovský pokrok. Viděl jsem jeho zápas s Norskem v kvalifikaci, kde hrál 1:1, a zdálo se mi, že nepatří do losovacího koše, ve kterém byl," řekl Vrba. "Tuším, že před několika lety hrála islandská jedenadvacítka na mistrovství Evropy, ti hráči dorostli, takže z tohoto pohledu je vidět, že to mužstvo může být silné a může překvapit. Skupina není jednoduchá, ale naším cílem je postoupit na mistrovství Evropy," dodal Vrba.

Miroslav Pelta o usnadnění logistiky: "Určitě zůstaneme po zápase v Turecku a přesuneme se rovnou do Kazachstánu, když už budeme na půl cesty."

Trenérovi Nizozemců Louisi van Gaalovi seběvědomí nechybí. Jeho účinkování u nizozemské reprezentace ale po MS v Brazílii skončí. "Z historického hlediska jsme většinou tyhle soupeře poráželi. A protože se změnil postupový klíč a nově postupují vítězové skupin i týmy na druhých místech, měli bychom se kvalifikovat na mistrovství přímo."

Vrba se domnívá, že los závěru kvalifikace je naopak pro české barvy pozitivní. "Hrát předposlední zápas doma s Tureckem může být výhodné," naznačil, že právě v tomto utkání by se mohlo definitivně rozhodnout. "Především musíme dělat všechno pro to, aby před posledním zápasem v Holandsku bylo všechno jasné," dodal.

Los kvalifikace na Euro 2016

Skupina ANizozemsko, Česko, Turecko, Lotyšsko, Island, Kazachstán

Skupina B: Bosna a Hercegovina, Belgie, Izrael, Wales, Kypr, Andorra

Skupina C: Španělsko, Ukrajina, Slovensko, Bělorusko, Makedonie, Lucembursko

Skupina DNěmecko, Polsko, Irsko, Skotsko, Gruzie, Gibraltar

Skupina E: Anglie, Švýcarsko, Slovinsko, Estonsko, Litva, San Marino

Skupina F: Řecko, Maďarsko, Rumunsko, Finsko, Severní Irsko, Faerské ostrovy

Skupina G: Rusko, Švédsko, Rakousko, Černá Hora, Moldavsko, Lichtenštejnsko

Skupina H: Itálie, Chorvatsko, Norsko, Bulharsko, Ázerbajdžán, Malta

Skupina I: Portugalsko, Dánsko, Srbsko, Arménie, Albánie, Francie (její zápasy budou jen přípravné, účast má jistou)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články