Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Vrba oznámil nominaci. Limberský závěr kvalifikace vynechá

Praha - Trenér národního týmu Pavel Vrba oznámil jména jednadvaceti hráčů, kteří se zúčastní kvalifikačních zápasů s Tureckem (10. října) a Nizozemskem (13. října). V nominaci podle očekávání chybí obránce David Limberský - Vrba se ke zdůvodnění svého kroku odmítl vyjádřit s tím, že je pro něho důležitá samotná nominace, a ne události okolo Limberského havárie. Plzeňský obránce se ale nachází na seznamu náhradníků. Další dva hráče nominuje trenér po čtvrtečních zápasech Evropské ligy.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Český tým má už před říjnovými zápasy jistý postup na mistrovství Evropy a v závěru kvalifikace bude na dálku hrát s Islandem o první místo ve skupině. K postupu výrazně přispěl i Limberský. Odehrál sedm z osmi zápasů v základní sestavě a v minulém utkání v Lotyšsku vstřelil při postupové výhře 2:1 jeden gól.

Ovšem pár dní po předchozí reprezentační akci v opilosti naboural a po nehodě se snažil utéct. Klub mu za trest odebral kapitánskou pásku a udělil nejvyšší pokutu v historii klubu. Hráč se omluvil, následně však při ligovém utkání v Příbrami oslavil gól pomyslným otáčením volantu, čímž vyvolal další negativní reakce.

Vrba na dotazy o Limberském reagoval podrážděně 

Kouč Vrba týden po incidentu řekl, že s Limberským mluvil a vysvětlili si určitá pravidla. Naznačil, že chystá jisté kroky, které však neupřesnil, a nyní se o Limberském a důvodech jeho nenominování bavit nechtěl. "Není nominovaný, protože jsem se tak rozhodl. Myslím, že o Davidovi bylo napsáno dost. Budu se bavit pouze o zápasech s Tureckem a v Nizozemsku a pouze o nominovaných hráčích. Když napíšete, jaká je nominace, veřejnost to jistě pochopí," řekl Vrba.

Vrba dokonce odkázal novináře na mluvčího Ondřeje Lípu s tím, ať si v případě, že se chtějí bavit o Limberském, domluví speciální tiskovou konferenci. Účast na ní vzápětí odmítl. Nechtěl komentovat ani nedávné výroky předsedy FAČR Miroslava Pelty, který mimo jiné prohlásil, že se s Vrbou shodují na tom, že Limberského incident je neslučitelný s rolí reprezentanta. "To se zeptejte pana předsedy, já nebudu komentovat pana předsedu," prohlásil Vrba.

Záznam tiskové konference:

(pasáž s reakcemi na Limberského absenci začíná v 41. minutě záznamu tiskové konference)

Český tým má už před říjnovými zápasy jistý postup na mistrovství Evropy, k čemuž výrazně přispěl i Limberský. Odehrál sedm z osmi zápasů v základní sestavě a v minulém utkání v Lotyšsku vstřelil při postupové výhře 2:1 jeden gól. Pokud se podle předpokladů nedostane do nominace ani jako jeden ze dvou dodatečně povolaných, přijde kvůli absenci v reprezentaci o startovné 40 tisíc korun plus prémie za případný bodový zisk, přičemž reprezentanti by za každý bod získaný v kvalifikaci měli inkasovat 50 tisíc. Neúčast ve dvou zápasech by mohla ovlivnit i výši jeho odměny za postup na ME.

V nominaci zůstali záložníci David Pavelka s Jiřím Skalákem, kteří se jako nováčci osvědčili v zářijových kvalifikačních zápasech. Do národního týmu se poprvé od loňského podzimu vrací plzeňský Milan Petržela, jenž odehrál výborné utkání proti Liberci. "Patřil k nejlepším hráčům na hřišti. V poslední době se chytnul a hrál velmi dobře i zápasy předtím. Milan si o nominaci řekl," prohlásil Vrba.

Stále nemá k dispozici kapitána Rosického. "Tomáš ještě netrénuje úplně naplno, trénuje individuálně. Pořád je tam tréninkový deficit. V momentě, kdy odehraje nějaké minuty za Arsenal, počítáme s tím, že se v nominaci objeví," podotkl Vrba. Čech by podle něj měl odchytat buď duel s Tureckem, nebo s Nizozemskem a v jednom utkání dostane šanci Tomáš Vaclík.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrba se o Limberském bavit nechtěl

Zápas s Tureckem se bude hrát na Letné 10. října, závěrečný duel kvalifikace v Nizozemsku pak 13. října v Amsterdamu. Reprezentace bude na dálku bojovat s Islandem o první místo ve skupině. "Myslím, že je to úplně ideální dvojzápas. Zápasy s Tureckem a v Nizozemsku jsou přesně ty zápasy, kdy hráče nemusíte motivovat. Je to optimální i tím, že někteří hráči mohou dostat víc prostoru, než dostávali v minulých utkáních," řekl Vrba.

Nominace A-týmu:

Brankáři: Petr Čech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Liberec)
Obránci: Theodor Gebre Selassie (Werder Brémy), Mario Holek (Sparta), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Michal Kadlec (Fenerbahce), Filip Novák (Midtjylland), Václav Procházka (Plzeň), Marek Suchý (Basilej)
Záložníci: Vladimír Darida (Hertha Berlín), Bořek Dočkal (Sparta), Ladislav Krejčí (Sparta), David Pavelka (Liberec), Milan Petržela (Plzeň), Jaroslav Plašil (Bordeaux), Jiří Skalák (Mladá Boleslav), Josef Šural (Liberec)
Útočníci: David Lafata (Sparta), Tomáš Necid (Bursaspor), Milan Škoda (Slavia).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články