Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Vrba: Nizozemsku bych postup přál, ale chceme tam vyhrát

Amsterodam – Nizozemský fotbal má rád a tým kolem Johana Cruyffa patřil k jeho nejoblíbenějším. Už v úterý však může trenér českého reprezentace Pavel Vrba se svými svěřenci uštědřit výběru Oranjes v kvalifikaci mistrovství Evropy poslední ránu, která zničí již tak malé šance favorita. Pomoci by k tomu mohlo hned několik změn, jež hodlá v sestavě udělat. "Hráči jako Gebre Selassie, Kadlec, Necid dostanou větší prostor," prozradil.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Situace Nizozemska, které by na mistrovství Evropy chybělo poprvé od roku 1984, je před závěrečným duelem velice kritická. Proti Česku potřebuje nutně vyhrát a zároveň doufat v prohru Turecka s Islandem. Vrba by ale Oranjes vzal rád naději již v Amsterodamu.

"Jako kluk jsem Holandsku v týmu s Cruyffem hrozně fandil. Jsem stále fanouškem jejich fotbalu. Proto bych jim postup přál. Na druhou stranu - my se snažíme vyhrát každé utkání, a to platí i proti Holandsku," řekl Vrba.

Velkého favorita zdolal na podzim 2014 v úvodním utkání kvalifikace, v Praze Češi vyhráli 2:1. Právě toto vítězství považuje Vrba za klíč k tomu, že jeho svěřenci nyní nastupují k utkání jako jistý postupující, zatímco Nizozemsko musí vyhrát, aby vůbec mělo naději na baráž.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi absolvovali v Amsterdamu předzápasový trénink

"Pro Holandsko byla nevýhoda, že do kvalifikace vstoupilo hned po mistrovství světa. A bylo hodně složité se hned dostat do formy. Proto nezačali tak, jak by si představovali. Nás naopak vydařený vstup do kvalifikace nakopl, podobně jako Island. Pak už měli Holanďané těžké dohánět pětibodovou ztrátu. I proto si myslím, že jsme nakonec postoupili my," hodnotil Vrba průběh kvalifikace.

"Přitom po losu jsem byl bledý a měl jsem jasno, že Holandsko a Turecko jasně postoupí a my budeme hrát s Islandem o třetí místo," dodal.

Úterní zápas nebere jako možnost napravit sobotní domácí porážku s Tureckem 0:2. "Ten zápas bych do 60. minuty nehodnotil špatně. Myslím si, že do té penalty jsme soupeře k ničemu nepouštěli. Bylo to o prvním gólu. Pokud bychom ho dali my při šanci Šurala či akcích Krejčího, tak by to vypadalo úplně jinak," odpověděl Vrba na dotaz nizozemského novináře, zda měli jeho svěřenci v utkání dostatečnou motivaci.

V Amsterodamu plánuje udělat v sestavě několik změn. "Rozhodně ale nevyměním celou jedenáctku. Nějaké změny ale budou. Hráči jako Gebre Selassie, Kadlec, Necid dostanou větší prostor a možná začnou od začátku. V bráně pak bude Čech," naznačil změny Vrba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články