Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Vrba: Musíme hledat alternativy za Rosického

Praha - Po utkání s Norskem je jasné, že Pavel Vrba bude mít do začátku kvalifikace jeden hlavní úkol. Najít způsob, jak reprezentace může být konkurenceschopná i bez Tomáše Rosického. Kapitána národního týmu totiž jeho trenér po zápase označil za téměř nenahraditelného.

Sport
zdroj: ČT4

Bývalý kouč Plzně připouští, že je třeba hledat i jiné alternativy. To mu ale komplikuje fakt, že někteří adepti na pozici nemají v zahraničí dostatečně silné postavení či vytížení. Vrba považuje za velký problém i pro reprezentaci, že čeští hráči někdy odcházejí ven do podprůměrných klubů, které jsou horší než tuzemské celky.

"Tomáš opět ukázal, že je možná rozhodujícím hráčem. Přiznám ale, že ty alternativy za něj musíme hledat. Tomáš tady nebude věčně a Pavel Horváth ho nenahradí. To je asi jediná alternativa, kterou bych mohl hledat. Bohužel Pavel už to asi nestihne," vtipkoval Vrba po remíze 2:2 s Norskem.

"Teď vážně. Myslel jsem si, že na tuhle alternativu by mohli být někteří hráči, ale ti bohužel odchází do zahraničních klubů a to postavení nemají tak silné jako v českých klubech. Pak možná ta kvalita není taková, jakou měli před rokem a jakou bychom si představovali," uvedl Vrba.

Zbytečné odchody do ciziny

Je přesvědčen, že odchody některých hráčů do ciziny jsou zbytečné. To se pak podle něj negativně podepisuje na národním týmu. "Je škoda, že si ty hráče nedokážeme udržet v klubech, kde by jejich výkonnost mohla jít nahoru. A naopak je pouštíme do klubů, kde jejich výkonnost stagnuje nebo je dokonce horší," řekl Vrba.

"Tady v Čechách se ti hráči třeba finančně nezabezpečí do konce kariéry, nebudou hrát před 40 tisíci diváků. Ale nemyslím, že když půjdou do podprůměrného ligového mužstva, ta kvalita bude větší než první čtyři týmy v české lize. Naopak dva tři naše mančafty mají větší kvalitu než průměrné mančafty v zahraničí," mínil Vrba.

Příkladem jsou odchody do německé Bundesligy, kde se plno hráčů dostává jen těžko do sestavy, další zase nehrají na stabilních pozicích. Jako jeho bývalý svěřenec z Plzně Vladimír Darida. "V Plzni měl jasně daný post, jasné úkoly, přesně věděl, co hrát. Kdežto ve Freiburgu vystřídal čtyři pět pozic, to mu neprospívá," upozornil Vrba.

Daniel Kolář - jednou nejlepší, jednou nejhorší

Jednou z alternativ za Rosického by mohl být i plzeňský Daniel Kolář. Podle Vrby ale jeho výkony provází časté výkyvy. "Je den, kdy je Dan nejlepší a pak je nejhorší. Nemá ten střed," podotkl Vrba. Devětatřicetiletého Horvátha už do ostrého zápasu zřejmě povolat neplánuje. "Samozřejmě bych Pavlovi 20. start v reprezentaci přál. Takže pokud by byla zajímavá akce, kde by to bylo trochu i o show... Že bychom třeba Pavla nechali, aby nám zazpíval hymnu před zápasem," žertoval.

Další zápas ho nyní čeká s národním celkem až v druhé půlce května ve Finsku. Po hektickém období bude mít nyní více volného času. "Nebude to tak hektické jako v lednu nebo únoru, kdy jsme každý týden vyjížděli ven," řekl Vrba.

Hráčům nyní plánuje předat poznatky ze středečního duelu. "Prvořadným úkolem je, že udělám sestřihy hráčům a pošlu jim určité věci, který se mi líbily a které ne. A od nich pak budu chtít zase nějakou zpětnou vazbu. Budu se s nimi chtít spojit a znát i jejich pocity," nastínil Vrba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články