Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vrba je oficiálně trenérem reprezentace, plánuje sázet na mladé hráče z ligy

Praha - Ještě v úterý stál Pavel Vrba na lavičce Viktorie Plzeň při vítězství nad CSKA Moskva, ode dneška je však už oficiálně hlavním koučem české fotbalové reprezentace, kterou by měl dovést na nadcházející evropský šampionát. Smlouvu na čtyři roky podepsal ve strahovském sídle Fotbalové asociace ČR. "Je to určitá výzva. Já bych rád, abychom uspěli v kvalifikaci a postoupili na mistrovství Evropy. To je věc, která mě na tom láká, a doufám, že se nám to podaří," svěřil se Vrba. 

Trenér reprezentace Pavel Vrba
zdroj: ČTK/FAČR/ČT24

Český tým nedokázal postoupit z kvalifikace na brazilské mistrovství světa. Řada kritiků naznačovala, že chyba nemusela být pouze v osobě trenéra Michala Bílka, ale i v hráčském kádru, který nedosahuje kvalit let nedávno minulých. S tím do značné míry souhlasí i nový reprezentační trenér. "Nemáme dneska hráče v top mužstvech, krom dvojice Rosický a Čech, kteří jsou v Arsenalu a Chelsea. Ostatní hráči většinou hrají v průměrných klubech. Na druhou stranu myslím, že se ukázalo, že i český klub dokáže konkurovat těmto mužstvům," tvrdí Vrba.

Sázka na mladíky z české ligy

"Myslím si, že i v české lize jsou hráči, kteří do reprezentace patří, a já je určitě budu zkoušet. Věřím, že i tito hráči jsou schopni to v reprezentačních zápasech zvládnout," plánuje reprezentační kouč. Další kvalifikační cyklus začíná až na podzim následujícího roku, takže Vrba má nyní více jak půl roku na to vybudovat tým k obrazu svému. Podle svých slov se chystá sázet na nastupující generaci českých fotbalistů.

"Zkoušet (nové hráče) určitě budeme. Určitě dostanou prostor mladší hráči, kteří ukázali svou kvalitu v české lize," říká novopečený trenér národního týmu. "Uvidíme, co hráči, kteří v zahraničí nenastupují, tam to bude trošku složitější. Ale máme dostatek prostoru a určitě se zaměřím spíše na mladší generaci, která, jak doufám, český fotbal dostane na šampionát," dodává.

Sedíš v klubu? Na repre zapomeň

Případná jména reprezentačních nováčků však Vrba odtajnit nechce. "Spousta hráčů byla vyzkoušených (už v minulé kvalifikaci). Bohužel někteří byli zranění. Někteří – například Vydra , kteří vypadali, že by mohli naskočit a pomoci v útočné fázi, se zranili nebo přestupovali. Někteří hráči v klubech nehráli a formu možná trošku ztratili. Budu se spoléhat spíše na hráče, kteří budou pravidelně hrávat a kteří budou prokazovat formu každý týden, než na hráče, kteří v klubech nehrají vůbec nebo jen minimálně," říká razantně reprezentační kouč.

Vrba působil poslední roky jako klubový trenér, takže byl v každodenním kontaktu s fotbalisty. To se nyní samozřejmě změní. Přesto trenér plánuje s hráči mluvit co nejvíce a co možná nejčastěji. "Určitě hráče navštívím. Tady v Česku chci navštívit všechny kluby, které momentálně hrají ligu, a promluvit s trenéry a manažery. Co se týká zahraničí, tak chceme letět v lednu do Anglie a setkat se s hráči, kteří hrají v Anglii. Určitě chci navštívit hráče v Německu, takže mně čeká hodně cestování," je si vědom Vrba.

O Rosického má Vrba stále zájem

V Anglii půjde Vrbovi především o setkání se dvěma klíčovými fotbalisty národního týmu –brankářem Petrem Čechem a dosavadním kapitánem Tomášem Rosickým. Záložník Arsenalu se navíc po neúspěšné kvalifikaci vyjádřil v tom smyslu, že zvažuje konec v národním týmu. "Každý hráč by měl vědět, co chce. Doufám, že Tomáše Rosického dostaneme na naši stranu a že bude chtít dál v reprezentaci pokračovat," věří Vrba.

Pomalu už se také rýsuje podoba realizačního týmu. "Momentálně jsme domluveni na dvou lidech v týmu. To jest Karel Krejčí jako asistent a Jan Stejskal jako trenér brankářů." Potvrzen už je také Dušan Fitzel jako reprezentační manažer.

"S druhým asistentem jsem v kontaktu a možná, že do konce roku už bude vědět jméno i veřejnost, ale momentálně je to v jednání. Dále bych chtěl v realizačním týmu zkušeného trenéra, s tím jednám, a doufám, že nás doplní," mluví tajemně Vrba. Podle všeho trenér neplánuje oslovit bývalého asistenta Josefa Pešiceho. Vrba zároveň naznačil, že jeho vysněný asistent by působil jako externí zaměstnanec svazu a souběžně by dál pracoval v nejmenovaném klubu.

Pelta Vrbu přemluvil poslední možný den

Vrba také potvrdil, že rozhodování o konci v Plzni pro něj nebylo vůbec jednoduché a definitivní rozhodnutí využít výstupní klauzuli padlo až v poslední možný den po schůzce se šéfem svazu Miroslavem Peltou. "Rozhodování bylo z mého pohledu velice složité. Odcházím z klubu, který je velice úspěšný a který funguje na nejvyšší úrovni. Takže to rozhodování bylo těžké. Rozhodla zajímavá nabídka, která přišla ze svazu, oslovila mě, a proto jsem se tak rozhodl," říká Vrba. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články