Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Vrba: Do vyloučení jsme hráli nejlepší fotbal pod mým vedením

Amsterdam - Zatímco domácí oslavy postupu mu kvůli porážce s Tureckem zhořkly, v Nizozemsku si Pavel Vrba všechno vynahradil. Česká reprezentace na závěr kvalifikace mistrovství Evropy porazila Oranjes po téměř šedesáti letech na jejich hřišti a kouč národního týmu si pochvaloval výkon, jakým jeho svěřenci do vyloučení Marka Suchého hráli. 

"Řekl bych, že v době, kdy jsme hráli v jedenácti, to byl náš nejlepší výkon (pod mým vedením). Pak už to byl spíš boj, i když myslím, že nejen se srdcem, ale i s kvalitou," řekl Vrba po utkání, v němž Češi vybojovali první místo ve skupině. Postup už měli jistý od září.

Národní tým vyhrál v Nizozemsku poprvé od roku 1966. "Vážím si toho vítězství strašně moc, protože v Nizozemsku se nevyhrává často. Kluci podle mého předvedli fantastický výkon a jsem rád, že to zvládli tak dobře," dodal Vrba.

Těšilo ho, že tým dlouho dobře zvládal i oslabení. Nizozemci snížili dvěma góly až v poslední dvacetiminutovce. "Pokud soupeř kombinoval, odolávali jsme velmi zkušeně. Když vystřídali a dali tam vysoké hrotové hráče, měli jsme problémy s propadlými balony. Není to o tom, že by nás nějak přehrávali, ale spíš využívali výšky a důrazu," mínil Vrba.

Oproti sobotnímu prohranému utkání s Tureckem udělal šest změn. Duel se povedl všem třem hráčům z české ligy, kteří nastoupili v základní sestavě. Jiří Skalák a David Pavelka si dobře vedli v záloze a Josef Šural dal dokonce svůj premiérový reprezentační gól. "Potvrdilo se to, čemu věřím - dávat prostor hráčům z české ligy. Všichni tři předvedli nadstandardní výkon. Sledujeme je dlouhodobě, není to náhoda," pochvaloval si Vrba.

Výhra byla razítkem na povedenou kvalifikaci. "Celou kvalifikaci jsme ukázali jasnou tvář. Jsem rád, že kromě jednoho zápasu kvalifikace jsme pokaždé dali gól. Vstřelili jsme nejvíc gólů ve skupině. To jasně charakterizuje způsob hry, kterým se chceme prezentovat," těšilo Vrbu.

Češi předvedli vyspělý výkon, i když jim scházelo několik zraněných opor v čele s kapitánem Tomášem Rosickým. "My vlastně zkoušeli celou kvalifikaci, protože jsme nemohli stabilizovat kádr kvůli zraněním hráčů. I teď nám tu chybělo pět šest hráčů, kteří by mohli být v nominaci. Ale přes tyto problémy, které máme, jsme kvalifikaci i s hráči z české ligy zvládli, což považuji za obrovský úspěch," dodal Vrba.

Stále ale vidí před Eurem prostor ke zlepšení. "Kdybyste se mě zeptali po Turecku, tak je to posledních 30 minut, kdy jsme se neprosadili proti disciplinovaně hrajícím Turkům. Ale kdybyste se mě zeptali po dnešním zápase, tak pokračovat v tom, co jsme dnes ukázali," uvedl Vrba. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články