Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vlčí máky obměkčí FIFA. Politické symboly bude posuzovat případ od případu

Mezinárodní fotbalová federace FIFA zmírní svůj přístup k trestání politických symbolů na stadionech a bude je posuzovat případ od případu. Rozhodla se tak po debatách zejména s Velkou Británií, jejíž reprezentační týmy před deseti měsíci dostaly pokuty za to, že se při kvalifikaci mistrovství světa na jejich stadionech objevily symboly vlčího máku jako uctění památky veteránů z první světové války.

Angličti fotbalisté vzdali hold válečným veteránům
zdroj: Reuters autor: Carl Recine

Anglie, Severní Irsko, Skotsko a Wales dostaly v prosinci pokuty za to, že hráči měli vlčí máky na páskách na rukávech a že stejný symbol vytvořili fanoušci jako mozaiku na stadionu. Anglie musela zaplatit 45 tisíc švýcarských franků (asi 1,14 milionu korun), Skotsko a Wales po 20 tisících a Severní Irsko 15 tisíc.

Po měsících debat však FIFA oznámila, že svůj přístup zmírní a bude rozhodovat případ od případu. "Při připomenutí významné národní nebo mezinárodní události je třeba pečlivě zvážit citlivost tématu pro soupeře včetně jeho příznivců a široké veřejnosti," napsala FIFA v dopise jednotlivým členským asociacím.

Federace doporučila, aby se spory týkající se politicky motivovaných sloganů a obrázků vyřešily ještě před zápasem a aby se dohodla další omezení, zejména pokud jde o velikost, počet a umístění povolených sloganů a obrázků.

Úpravu musí ještě v říjnu schválit výbor mezinárodní pravidlové komise. Do pravidel by mělo být zaneseno, že zakázané politické symboly jsou ve spojení s žijícím či mrtvým člověkem, politickou stranou, organizací, skupinou či vládou, diskriminační organizací, politickou akcí a skupinou, jejíž činy by mohly urazit početnou skupinu lidí.

Změna by tak měla britským celkům umožnit beztrestně využít symboliku vlčích máků při listopadových zápasech. Anglie má na programu přípravný zápas s Německem a využití vlčích máků může zabránit jen případný nesouhlas Němců.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články