Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Vlakem, autem nebo autobusem? Všechny cesty vedou do Vratislavi

Praha – Přesně za sto dní začne v Polsku a na Ukrajině evropský fotbalový šampionát. Během pondělní půlnoci na něj skončí oficiální předprodej vstupenek. Fanoušci, kteří mají jistotu, že se na některý ze zápasů dostanou, mohou odteď začít plánovat svoji cestu. Policie varuje před kolonami u hraničních přechodů a České dráhy lákají do speciálních spojů na fotbal.

Stadion ve Vratislavi
zdroj: ČT24

O vlacích, které fanoušky odvezou ráno před zápasem do Polska a po něm hned zpět, informoval poprvé ministr dopravy Pavel Dobeš diváky na udělování cen pro nejlepší fotbalisty uplynulého roku. Tam taky potvrdil, že vlakem na fotbal sám odcestuje.

"Na každý z těch tří zápasů vypravíme dva vlaky z České republiky. Jeden pojede z Prahy, druhý z Brna. Ty spoje by měly být jakousi pojízdnou fan zónou. Kapacitu ale budeme teprve upravovat podle zájmu pasažérů," podotkl mluvčí Českých drah Radek Joklík s tím, že jízdenky si budou moci fanoušci pořídit od 13. března na e-shopu Českých drah.

První spoj bude pravděpodobně nabírat kromě metropole příznivce také v Pardubicích, Ústí nad Orlicí nebo v Letohradě, druhý budou moci využít fotbaloví nadšenci třeba z Vyškova, Přerova, Hranic nebo Ostravy. "Ve vlacích bude jednotné jízdné, počítáme s globální zpáteční cenou do Vratislavi a zpět. Vlaky budou povinně místenkové a cesta, ať už z Prahy nebo z Brna, bude trvat zhruba šest hodin," doplňuje mluvčí železničního dopravce.

O autobusové zájezdy byl velký zájem

Pokud chtěli příznivci vyrazit do Polska na autobusový zájezd, museli si vybrat v předchozích týdnech. Jen dvě firmy, vybrané asociací UEFA, měly v Česku možnost fanouškům nabízet vstupenky na šampionát spojené s takovým zájezdem. Na rozdíl od zájemců o lístky na serveru Uefa.com, kteří se po registraci dostali mezi širší okruh žadatelů, z nichž vlastníky vstupenek určí až březnový los, však mají autobusem jedoucí příznivci už v tuto chvíli jako jediní jistotu, že se na fotbal opravdu dostanou.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Vlastimila Weinera a Luboše Rosího

"Máme prodáno téměř 99 procent celé kapacity vstupenek, která nám byla přidělena. Prodej byl rychlý, během prvních dvou dní byla většina rezervací potvrzena. Na každý ze tří českých zápasů budeme vypravovat čtyři autobusy," informuje ředitel kanceláře Fotbal Tour Ondřej Kaščák. Druhou firmou, která zájezdy prodávala, byla kancelář Slan Tour. Také její zástupci České televizi potvrdili, že kapacita na zápasy tuzemské reprezentace už byla vykoupena.

Jízda autem nebude bezproblémová

A třetí možnost, jak se na fotbal dostat: vlastním autem. Policie ale upozorňuje, že silnice ve směru do Polska budou během šampionátu maximálně vytížené, a to nejen kvůli tuzemským cestovatelům. Češi sice míří jen do Vratislavi, fanoušci jiných týmů však v Polsku navštíví třeba Varšavu, Gdaňsk nebo Poznaň. A Chorvati, Řekové nebo Italové si to tak za svými týmy namíří právě přes české silnice. "Ať už to bude z jižní strany, tedy z Mikulova přesBrnoa Ostravu nebo středem na Hradec Králové a Náchod anebo třeba severnější variantou přes Harrachov, tak všechny tyto směry budou využívat fanoušci z jihu Evropy. Předpokládáme, že na těchto trasách by mohly vzniknout dopravní komplikace," přiznává mluvčí Policejního prezidia Jan Melša.

Cesta na Euro autem
zdroj: ČT24

Ke vzniku kolon mohou navíc přispět taky intenzivní policejní kontroly. "Lze očekávat kontroly na hlavních tazích. My se budeme soustředit nejen na dálnice a hraniční přechody, ale taky třeba na benzínové pumpy," dodává mluvčí Melša.

Pokud navíc Češi postoupí na Euru do čtvrtfinále, čeká tuzemské fanoušky další cestování. To by vedlo podle dosaženého pořadí v základní skupině mistrovství Evropy buď do Varšavy nebo do Gdaňsku.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články