Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Vítězná série Sparty na domácím hřišti je u konce. Postaral se o to Baník

Praha – Osmnáctkrát v řadě na domácím hřišti v lize získali tři body. Podevatenácté se to však již fotbalistům Sparty nepovedlo. Pražané i přes převahu nestačili před vlastními diváky na Baník, kterému podlehli 0:1. Úřadující mistr tak ztratil první body v sezoně, naopak Ostravští slaví premiérovou výhru, o níž rozhodl v první půlce Greguš.

Slavící fotbalisté Baníku Ostrava
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Ostrava, jež nastoupila bez potrestaného Narha, udeřila z první vážné akce zápasu. Matějovský ztratil na polovině hřiště míč a Greguš zaskočil domácí obranu, když střelou o tyč poslal Baník do vedení.

Sparta, které chyběl zraněný stoper Holek a záložník Vácha, se dostala ke slovu až v 17. minutě. Nejprve Krejčí pálil do připraveného brankáře Pavlenky, vzápětí měl velkou šanci oslavit gólem dnešní narození syna Hušbauer, ale zblízka zamířil jen do boční sítě.

Ve 20. minutě mohl přidat druhou branku hostů De Azevedo, ale chybu Švejdíka nepotrestal. Nepřesně mířil na druhé straně i Lafata, jenž nejprve ve skluzu nedokázal usměrnit míč po nepovedení střele Krejčího a v nastavení z přímého kopu za vápnem trefil tyč.

Po přestávce Sparta přitlačila a první velkou šanci měl Costa, po dlouhém centru ale hlavou netrefil. Vzápětí byl domácí obránce opět v akci, tentokrát ale ve vlastním vápně. Po rychlém brejku Ostravy ve skluzu zabránil De Azevedovi zakončit do odkryté branky.

Nápor Sparty pokračoval, ale dlouho ho v rozhodující okamžik zastavovala nepřesná přihrávka nebo střela. Domácí proto pořádně zahrozili až v 76. minutě, kdy po kombinaci s Breznaníkem tvrdě vypálil Lafata. Jeho střelu však Pavlenka vyrazil na roh.

Baník poté dokázal ubránit i závěrečný tlak a na Letné vyhrál poprvé od května 2008. Spartě naopak nevyšla generálka na úvodní zápas 4. předkola Evropské ligy ve Zwolle, kde bude jako poslední český zástupce v pohárech bojovat o postup do základní skupiny.

Sparta Praha - Baník Ostrava 0:1 (0:1)

Branka: 5. Greguš. Rozhodčí: Franěk - Blažej, Dobrovolný. ŽK: Kadeřábek, Hušbauer - Baránek, Frydrych, Stronati. Diváci: 10 938.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, Švejdík (71. Nešpor), Kováč, Costa - Matějovský, Mareček (88. Konaté), Hušbauer - Krejčí (66. Breznaník), Dočkal - Lafata. Trenér: Lavička.

Ostrava: Pavlenka - Frydrych, Baránek, Stronati, Holzer - Štěpán (82. Sukup), Mensah, Lindpere (60. Šichor), Greguš, Kukec - De Azevedo (77. Kaša). Trenér: Svědík.

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Nestává se moc často, abychom doma nedali ani gól, ale dnes jsme to tam nedokázali dotlačit. Ráz utkání určila rychlá první branka, která námi otřásla. Nezvládli jsme základní rozehrávku na naší polovině a soupeř nás za ni potrestal. Chvíli nám trvalo, než jsme se zvedli, ale už v závěru prvního poločasu jsme se dostali k tomu, co jsme chtěli hrát. Ale nebyli jsme efektivní a tím jsme dali soupeři naději na výsledek. Porážka nás mrzí, ale hráčům za bojovnost a odvedenou práci nemám co vytknout. Je to škoda, chtěli jsme si zvednout sebevědomí před předkolem Evropské ligy ve Zwolle, abychom tam jeli v co nejlepším rozpoložení."

Tomáš Bernady (trenér Ostravy): "Pro nás Ostraváky je vždycky příjemné uspět na Spartě. Jeli jsme sem s tím, že nechceme být fackovacím panákem jako v minulých ročnících a myslím, že se to povedlo. Série sparťanské domácí neporazitelnosti byla dlouhá, ale je to jenom statistika. Hodně nám pomohl rychlý gól, kterým jsme otupili sparťanský tlak. Pak jsme chtěli chodit do protiútoků, ale to se nám moc nedařilo. Sparta nás přehrávala, tlačila se do šancí a kdybychom dostali gól z přímého kopu, ze kterého Sparta trefila tyč, dostali by domácí křídla. Naštěstí jsme to nějak přestáli a dostali možnost to ubránit."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články