Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Vilanovovi se vrátila rakovina, Barcelonu ale povede i během léčby

Barcelona - Trenér fotbalistů Barcelony Tito Vilanova musí svést další boj s rakovinou. Po loňské operaci nádoru na příušní žláze se mu nemoc vrátila a čtyřiačtyřicetiletý kouč ve čtvrtek podstoupí nový zákrok. Po zhruba čtyřdenní hospitalizaci ho čeká šestitýdenní chemoterapie a ozařování. Podle sportovního ředitele Andonia Zubizarrety tým dočasně povede asistent Jordi Roura, nikoho jiného vedení klubu přivést nehodlá. "Trenérem je Tito a tak to bude i nadále," řekla brankářská legenda Španělska.

Tito Vilanova
zdroj: isifa/EPA autor: Andreu Dalmau

Dosavadního suveréna španělské ligy místo Vilanovy nikdo jiný nepřevezme. V posledním zápase v tomto roce, který odehraje Barcelona v sobotu ve španělské lize na půdě Valladolidu, povede tým asistent Jordi Roura. Pak se podle představitelů klubu vrátí Vilanova do práce.

"Trenérem je Tito a tak to bude i nadále," uvedl sportovní ředitel Andoni Zubizarreta na večerní tiskové konferenci. Vedení klubu už předtím naznačilo, že Vilanova by mohl připravovat mužstvo i během léčby. "Podle vývoje možná bude schopen kombinovat léčení se svým pracovním režimem," uvedlo v prohlášení. "Proti Valladolidu povede mužstvo Jordi Roura. Tito se určitě bude dívat v televizi a bude nám fandit," řekl Zubizarreta. Vyloučil možnost, že by se klub pokusil přivést dočasně zpět na lavičku úspěšného Pepa Guardiolu.

Vilanova se operaci nádoru podrobil loni v listopadu. Zotavil se a po minulé sezoně se z role asistenta posunul do role hlavního barcelonského kouče. Na lavičce nahradil odcházejícího Pepa Guardiolu, pod jehož vedením klub získal tři mistrovské tituly a dvakrát vyhrál Ligu mistrů.

V tomto ročníku Barcelona s Vilanovou na lavičce dosud neprohrála a s náskokem devíti bodů před druhým Atlétikem Madrid vede španělskou ligu. Úhlavní rival Real Madrid na třetí příčce zaostává už o 13 bodů.

Francesc "Tito" Vilanova i Bayó (44) je bývalý španělský fotbalista, který na postu centrálního záložníka odehrál necelých tři sta zápasů za osm různých klubů. Svou kariéru začal právě v Barceloně, jejíž B tým ho uvedl do profesionálního fotbalu. V nejvyšší španělské lize se však příliš neprosadil - po šestadvaceti utkáních strávil většinu fotbalové kariéry v nižších ligách. V roce 2008 nastoupil jako pomocný trenér do Barcelony a do letošního roku spolupracoval s Pepem Guardiolou, kterého v červnu nahradil.

Zpráva o trenérově nemoci zasáhla katalánský klub jen krátce poté, co lékaři dali obránci Ériku Abidalovi svolení k zapojení do tréninku po operaci a transplantaci jater. Barcelona kvůli Vilanovově onemocnění zrušila tradiční předvánoční setkání s novináři.

"Je to velmi smutná zpráva," napsal na Twitteru záložník Xavi. Na sociálních sítích poslali trenérovi povzbudivé vzkazy i zástupci a jednotliví hráči Realu Madrid či tenista Rafael Nadal.

"Všem díky za podporu, jste vážně skvělí. Všechno bude dobré," reagoval na Twitteru Vilanovův syn Adria.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články